Bartiméus ondersteunt initiatieven op gebied van toegankelijkheid

ERMELO – De website van de gemeente Ermelo werd gisteren op de inspiratiedag van Bartiméus Sonneheerdt verkozen als meest toegankelijke website. Wethouder Laurens Klappe mocht de cheque van 2500 euro in ontvangst nemen.

Deelnemers aan de inspiratiedag konden vooraf de website van de organisatie laten toetsen op toegankelijkheid. Deze scan werd gedaan door Accessiblility en er werd getoetst op een dertigtal criteria. De website www.ermelo.nl kwam als winnaar uit de bus. ,,Het is mooi dat we blijkbaar voorop lopen in vergelijking met bijvoorbeeld een instelling als de oogstichting, die toch ook vooral op de eigen doelgroep gericht is. Ermelo wil onbelemmerd en zorgzaam zijn op velerlei terreinen. Dit is een bevestiging dat we het dus ook op dit terrein goed doen,’’ vertelt een trotse wethouder Laurens Klappe. ,,De prijs bestaat er uit dat we de site verder kunnen doorontwikkelen ter waarde van 2500 euro.’’

Toegankelijkheid

Het thema van deze middag was Toegankelijkheid. Hoogleraar Beleid en Sturing van de Zorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, Kim Putters, sprak op de inspiratiemiddag over de maatschappelijke positie van mensen met een beperking en het belang van de toegankelijkheid van voorzieningen in de Nederlandse samenleving. Directeur Eric Velleman van Accessibility liet de aanwezigen zien wat een website toegankelijk maakt en hoe die er uit ziet. Accessibility is een onafhankelijk Nederlandse expertise- en onderzoeksinstituut voor ICT-toegankelijkheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Initiatieven

Na de presentaties werkten de aanwezigen, waaronder stakeholders, vertegenwoordigers van instellingen uit de zorg en bedrijfsleven in kleine groepjes initiatieven uit voor concrete projecten op de thema’s Werk, Openbare Ruimte en ICT. Ook mensen met een visuele beperking namen deel aan deze werkgroepen. Uit de gepresenteerde initiatieven werden door een deskundige jury drie projecten gekozen die, met steun van de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt dit jaar nog worden gestart. Elk van de drie projecten kreeg een aanmoedigingsprijs van tienduizend euro wat als startkapitaal kan dienen.