In Harderwijk en Putten juist meer inbraken

ERMELO - In 2015 daalde in Ermelo het aantal woninginbraken met 21 procent ten opzichte van 2014. In deze gemeente werden vorig jaar 90 woninginbraken geregistreerd. In Harderwijk en Putten steeg echter het aantal inbraken.

Landelijk gezien daalde het aantal woninginbraken met 9 procent. Dat maakte het CBS van de week bekend. In een derde van de Nederlandse gemeenten wordt er toch nog vaker ingebroken dan het jaar daarvoor. In Harderwijk steeg het aantal woninginbraken met 16 procent (= 145), Putten met 23,5 procent (=105) en in Nunspeet (= 90) bleef het aantal inbraken gelijk als vorig jaar. In Ermelo werd vorig jaar 6,7 procent van de geregistreerde woninginbraken opgehelderd. In Harderwijk was dit 4,1 procent, Putten 5,8 procent en Nunspeet 16,7 procent.

Daling

Het aantal geregistreerde woninginbraken daalde afgelopen jaar in zes van de tien gemeenten in Nederland tot onder de 65 duizend. Echter in één op de drie gemeenten werd vaker ingebroken dan in 2014. Ook in voorgaande jaren week de ontwikkeling in een deel van de gemeenten af van de landelijke trend. Dat wijst er op dat lokale omstandigheden ook een aanzienlijke rol spelen in de ontwikkeling van het aantal woninginbraken. Tussen 2007 en 2012 nam het totaal aantal woninginbraken jaarlijks toe, maar vervolgens daalde het aantal woninginbraken weer met 30 procent. Ook in Den Haag werden in 2015 minder woningbraken gepleegd dan in 2012. Deze daling ligt in lijn met de extra politieaandacht die hier naar uitgaat sinds de start van de Nationale Politie in 2012.

Combinatie van factoren

Begin dit jaar werden er een aantal Whatsappbuurtgroepen gelanceerd in Ermelo. Kan dat ook een van de redenen zijn van minder inbraken? Wijkagent Jelle van Heerikhuize reageert wat genuanceerd op die bewering en de cijfers: ,,Een daling van 21 % is groot natuurlijk. Ik denk dat het een combinatie van factoren is die deze cijfers opleveren. Enerzijds is de politie heel druk met het uitvoeren van dadergerichte controles, om zodoende doelgroepen te spotten nog vóór dat er toegeslagen wordt. Op het gebied van preventie doen we ook het nodige. De vraag is altijd in hoeverre ingezette acties resultaat opleveren. Het is niet meetbaar en dus moeilijk in te schatten wat nu precies de daling veroorzaakt. Mogelijk staan de cijfers er volgend jaar heel anders voor op het moment dat een dadergroep de Veluwe aandoet. Ofwel: ondanks de inzet van verschillende middelen is het lastig meetbaar waarin de daling hem zit.’’