De Hooge Riet nog niet gereed voor plaatsing vreemdelingen

ERMELO - Vrijdag werd door de gemeente bekend gemaakt dat de plaatsing van Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen in De Hooge Riet met tenminste een maand wordt uitgesteld. Daar kunnen diverse redenen voor zijn, meldt het COA.

De reden van dit uitstel in Ermelo is niet bekend bij persvoorlichter Jan Willem Anholts van het COA. ,,Er kunnen verschillende redenen zijn voor het uitstellen. Veel instanties moeten namelijk gelijktijdig samenwerken en zaken op elkaar afstemmen. Er kan bijvoorbeeld vertraging zitten in de aanbesteding van het traject. Het is een officiële Europese aanbesteding, dus dat kan langer duren. Maar ook kan het gaan over niet op tijd beschikbaar hebben van materiaal of de diensten, zoals medische diensten die nog niet beschikbaar zijn.’’ Dat het COA de afgelopen maanden meer werk kreeg dan de jaren daarvoor moge duidelijk zijn. Anholts: ,,Her en der in het land worden nieuwe initiatieven opgezet. Dus er wordt heel hard gewerkt. Eind 2014 had het COA veertig locaties, nu zijn dat er al 121,’’

Oplevering

De afgelopen weken is er door GGz Centraal hard gewerkt in De Hooge Riet. Al het meubilair en andere zaken die er nog stonden uit de tijd dat er patiënten gehuisvest waren, zijn weggehaald. Daarnaast zijn alle nutsvoorzieningen nagekeken en waar nodig gerepareerd. Martin Bijker, directeur Bedrijfsvoering GGz Centraal Locatie Veldwijk is niet op de hoogte gebracht van de uitstel. ,,Ik was in de veronderstelling dat het op schema lag. Wij zijn de afgelopen weken druk bezig geweest met het leeg opleveren van het gebouw. Het is nu aan het COA.’’ Het is niet zo dat er het COA het rustig aan kan doen met de plaatsing van vluchtelingen. ,,De urgentie in het land is nog steeds groot, dus we doen wat we kunnen,’’ benadrukt persvoorlichter Anholts.