Interactieve verkeerslessen voor de brugklas

ERMELO - Jongeren tussen de 12 en 16 jaar lopen veel risico in het verkeer. Er moeten ineens grotere afstanden overbrugd worden en het groepsgedrag speelt in toenemende mate een rol waardoor ze meer oog hebben voor elkaar en hun mobiel, dan voor het verkeer. De ANWB heeft daarom besloten een nieuw verkeerseducatieprogramma te ontwikkelen, speciaal voor jongeren in de onderbouw.

Afgelopen twee dagen was de ANWB bij Groevenbeek op bezoek met een boeiend en interactief verkeersprogramma. Na het bekijken van een film met veel informatie en stellingen over wat wel en niet kan in het verkeer, gingen de leerlingen aan de slag met interactieve opdrachten.

Bewust

Er was een mobiliteitsgame, een quiz en een digitaal bordspel. Tot slot mochten ze ook nog in een virtuele wereld een ritje maken op een scootersimulator waarbij allerlei lastige verkeerssituaties moesten worden opgelost. Dit interactieve verkeersprogramma, dat landelijk wordt ingezet in het voortgezet onderwijs moet jongeren bewust te maken van de gevaren in het verkeer. Het was dan ook mooi om te zien hoe leerlingen met elkaar in discussie gingen over wat wel en niet mocht in het verkeer. Uit de reacties van de leerlingen bleek dat ze over het algemeen goed op de hoogte zijn van de verkeersregels, maar dat ze als verkeersdeelnemer deze regels nog wel eens overtreden.