Bewoners kunnen plannen indienen om verbondenheid te bevorderen 

ERMELO/ REGIO - De provincie Gelderland heeft subsidiegeld beschikbaar voor verbetering van de leefbaarheid in de wijken. Wijkbewoners met een plan kunnen vanaf nu subsidie aanvragen. Hiermee wil de provincie de verbondenheid tussen mensen versterken én de leefomgeving beter laten aansluiten bij de wensen van bewoners. 

Bea Schouten, gedeputeerde voor leefbaarheid: ,,We willen een fijne leefomgeving in Gelderland. Ideeën van bewoners voor verbeteringen in hun eigen omgeving willen we zoveel mogelijk benutten en financieel ondersteunen. Eis is wel dat bewoners het plan zelf uitvoeren." Door initiatieven gezamenlijk in een wijk of buurt op te pakken, werken mensen weer samen aan eenzelfde perspectief. Samenwerken aan eigen leefomgeving verbindt. De provincie wil meer lokale verbondenheid tussen mensen. De subsidie is daarom gericht op plannen die de leefbaarheid én de verbondenheid tussen mensen bevorderen.

Allerlei initiatieven zijn mogelijk

,,We denken dat mensen zelf het beste weten welke activiteiten en initiatieven het meeste aan de leefbaarheid bijdragen," zegt Schouten. ,,Bewoners kunnen bijvoorbeeld denken aan het opzetten van een stichting om een gezamenlijke voorziening, zoals een dorpswinkel, open te houden en te beheren. Of aan een initiatief om gezamenlijk maaltijden te bereiden voor ouderen." Groepen van minimaal vijf bewoners met een goed initiatief voor verbetering van hun eigen leefomgeving kunnen voor maximaal 75% van de kosten subsidie aanvragen. Tot eind 2016 heeft de provincie hier € 300.000 voor gereserveerd. Het subsidiebedrag per project ligt tussen €10.000 en €25.000. Daarmee mikt men op de wat grotere plannen die vaak niet voor een gemeentelijke subsidie in aanmerking komen.