Hulp om Albaniërs de winter door te helpen

ERMELO - Het Ermelose echtpaar Bas Jan Stoute en Fleur Mensink is onderweg naar Albanië. Het is niet de eerste keer dat zij zich inzetten voor hun 'medemens' in het arme land. Wel nieuw is dat Stoute in elk land waar ze door heenrijden vijf kilometer hardloopt en elke kilometer levert geld op omdat het is gesponsord.

In samenwerking met Autobedrijf Schouten uit Ermelo hebben ze een Volvo 850 aangeschaft waar ze de reis van 2280 kilometer mee maken. Dinsdag hopen Stoute en Mensink aan te komen in Tirana en kunnen dan aan de slag bij ’hun’ projecten. Die projecten zijn de gevangenenzorg, de voedselbank in Priske en het psychiatrisch ziekenhuis te Elbansan. Zij hebben afgelopen maanden geld en goederen ingezameld om die persoonlijk te gaan brengen. De auto zal worden gebruikt voor transport van etenswaren, kleding, medisch materiaal etc aan de armee gezinnen in de binnenlanden van Albanië. Ook zal de auto worden ingezet om bezoeken te kunnen afleggen aan gezinnen, door de medewerkers van gevangenenzorg ‘shkbsh’ (www.gevangenenzorgalbanië.nl). De auto blijft vervolgens in Albanië achter, net zoals de auto van twee jaar terug.

Lopen door Europa

Om de reiskosten, onder andere benzine, te kunnen bekostigen heeft Stoute een sponsoractie op touw gezet. Hij zal in ieder land waar ze doorheen rijden, vijf kilometer gaan hardlopen en deze kilometers worden door vrienden, familie, collega’s en anderen gesponsord. Het bewijs daarvan zal worden getoond op hun facebookpagina. Stoute heeft al gelopen in Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. Vandaag, maandag, reden ze vanuit Kroatië door Bosnië en Montenegro. ,,Een pittige rit en dan ook nog eens veel gedoe bij de douane,’’ vertelt Fleur Mensink. Uiteraard heeft Stoute in beide landen ook nog zijn vijf kilometers gelopen. Dinsdag loopt hij als laatste nog vijf kilometer in Albanië. Met deze sponsorloop heeft hij al een flink bedrag bij elkaar weten te brengen.

Kippen

Het geld besteden zij direct aan de plaatselijke bevolking, door bijvoorbeeld kippen en een koe te kopen en die te schenken. Maar ook kopen ze bij plaatselijke ondernemers voedsel in en delen dit uit. ,,Voor 100 euro kunnen wij 240 maaltijden vanuit de voedselbank realiseren,’’ legt Mensink uit. ,,Negen kippen kosten honderd euro en 1 kuub haardhout kost veertig euro. En dat hout is hard nodig voor de winter die er weer aankomt.’’ Het binnenland van deze republiek kent heel strenge winters. Vrienden van het stel hebben al gezorgd dat Mensink in ieder geval negen kippen kan aanschaffen. De komende dagen zullen Stoute en Mensink al hun tijd besteden aan het ondersteunen van bewoners in dit arme deel van Europa. Het heeft de laagste levenstandaard van alle Europese landen. Wie het project van het Ermelose stel ook wil sponsoren, kan geld overmaken op rekeningnummer NL89SNSB0931985226 tnv Stoute