Bundelen van krachten en elkaar versterken

ERMELO - Inclusief Groep en Proson hebben besloten met ingang van 1 januari 2017 samen te gaan. Zo bundelen zij hun krachten op het gebied van de Sociale werkvoorziening voor de Noord Veluwe en kunnen zij gemeenten en werkgevers ondersteunen bij de uitvoering van de Participatiewet.

Mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt hebben daardoor meer perspectief. Pieter den Besten, directeur a.i. namens Inclusief Groep en Jopie Nooren, voorzitter Raad van Bestuur Bartiméus (tevens aandeelhouder Proson) hebben getekend voor de samenvoeging. Inclusief Groep is eigendom van de gemeenten, Putten, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Nijkerk, Harderwijk en Ermelo, en voert de Sociale werkvoorziening uit voor de gemeenten. Proson, nu nog eigendom van Bartiméus, biedt beschut werk aan mensen met een visuele handicap. Bartiméus zal haar kennis blijven delen over (de benaderingswijze van) mensen die slechtziend of blind zijn. De gemeenteraden van de betrokken gemeenten, de ondernemingsraden en de cliëntenvertegenwoordiging van de organisaties hebben ingestemd met het plan.

Sonneheerdt

Mensen die werkzaam zijn voor Proson kunnen in de nieuwe organisatie aan het werk blijven in het huidige pand op het terrein van Sonneheerdt. Hiervoor wordt een deel van het pand gehuurd van Bartiméus voor een periode van tien jaar. De Inclusief Groep is één van de weinige organisaties binnen Nederland op het gebied van de sociale werkvoorziening welke winst maakt. Dat maakt ook dat over een royaal eigen vermogen wordt beschikt van bijna negen miljoen euro en een werkkapitaal van ruim 4,8 miljoen euro. Gestreefd wordt naar het binnen halen van zo veel mogelijk opdrachten van de deelnemende gemeenten. Onder meer is hiervoor een afdeling postbezorging opgezet. Daarnaast werkt het onderdeel Gresbo in veel gemeentelijke in plantsoenen.