'Het gaat erom wat je kunt, niet wat je hebt'

ERMELO - Morgen precies vijftien jaar geleden passeerde de oprichtingsakte van Atelier Leonardo da Vinci in Ermelo bij notaris Wim Doorn. Innovember van dat jaar werd het pand aan de Stationsstraat 72, na een grondige renovatie in gebruik genomen door kunstenaars met een beperking. Vijftien jaar is reden om terug te blikken, maar ook reden voor een groot feest op zaterdag 18 februari.

In 1996 vonden drie bevlogen medewerkers uit de activiteitendiensten van 's Heeren Loo, Sonneheerdt en Veldwijk elkaar in hun visie om kunst van mensen met een beperking openbaar te maken. Deze initiatiefnemers wilden zo laten zien dat het niet gaat om wat je hebt, maar om wat je maakt. Een handicap of beperking hoeft hierbij geen invloed te hebben. Zo ontstond uiteindelijk de Kunstroute, het begin van Leonardo da Vinci in Ermelo.

Outsiderkunst

Zowel Sape Westra (Sonneheerdt) als Gert Hofsink (Veldwijk) hadden het idee meer te willen doen met de vaak prachtige kunstwerken die door hun cliënten werden gemaakt. Ze zochten elkaar op om te brainstormen en bedachten een concept dat de naam Kunstroute kreeg. Vanuit ’s Heeren Loo werd activiteitenbegeleider Christa Nolten gevraagd. Deze Kunstroute groeide in enkele jaren uit tot een niet meer te missen activiteit. ‘Maar er was wellicht meer te doen met deze kunst’ stelden de initiatiefnemers. Diverse exposities in de regio volgden en nadat er zelfs in De Baanveger een eigen galerie was geopend ontstond er bij Hofsink het idee voor een eigen kunstwerkplaats. Hij polste Max Timmerman, een coryfee op het gebied van outsiderkunst of deze mee wilde denken. Ook Cees Beukers, toenmalig directeur Stichting Welzijn Ouderen Ermelo, dacht hierin mee. Na enige maanden van informatie verzamelen, oriënteren en onderzoek doen, werd besloten dat Ermelo ‘rijp’ was voor een eigen kunstatelier voor mensen met een beperking. Beukers, Timmermans en Hofsink schreven een projectplan, vroegen subsidies aan en met medewerking van wethouder Peter Meijer werd uiteindelijk Leonardo da Vinci opgericht. Voor de officiële opening op 14 maart 2003 kwam zelfs de toenmalige staatssecretaris Erica Terpstra naar Ermelo.

Creatief begeleider

Creatief begeleider Rogaat ter Wal weet het allemaal nog goed. Zij werkte 22 jaar bij Abrona in Zeist. Daar begeleidde ze mensen met een verstandelijke handicap. Haar leidinggevende, Max Timmerman, benaderde haar toen hij het atelier in Ermelo wilde openen. ,,Dat was een mooie kans, een nieuwe uitdaging.” Wat haar met name aansprak was de diversiteit van mensen in het nieuwe atelier. ,,We begonnen met een groep afkomstig uit de Schakel, mensen met een visuele beperking. Daarna kwamen er een aantal mensen van ’s Heeren Loo en Veldwijk.” Zo startte het atelier met mensen met een verstandelijke beperking, mensen met niet aangeboren hersenletsel, maar ook mensen met een psychiatrische aandoening en mensen met een visuele handicap. Een atelier dat geheel zelfstandig is en wat in die jaren groeide. Er kwam een tweede ruimte bij. ,,Maar het voelde nog altijd als een caravan,” lacht Van der Wal. ,,Met veel mensen op een klein oppervlakte. En vergeet ook niet dat we veel ruimte nodig hadden als magazijn.” Het atelier en de galerie verhuisden naar de Kerklaan waar de ruimte enorm is. ,,Tijdens het verhuizen heb ik wel eens gedacht: hoe hebben we dat allemaal in dat kleine pand gehad?”

Feest

Rogaat ter Wal heeft in vijftien jaar natuurlijk veel kunstenaars bij Leonardo da Vinci in Ermelo leren kennen. Een bijzondere relatie heeft ze wel met Els Mellegers, een kunstenaar die bekend staat om haar diversiteit aan stillevens. ,,Het is een bijzonder mens die met verschillende materialen kan werken. Ze heeft de afgelopen jaren ontzettend veel geëxperimenteerd met sjabloontechnieken. Hieruit is ook een serie portretten ontstaan.” Het zijn portretten van bekende Nederlanders, maar ook van mensen ver daarbuiten. ,,Ze verdiept zich via internet helemaal in een persoon en maakt dan een portret,” aldus de creatief begeleider. ,,Tijdens het jubileumfeest willen we die portretten tentoonstellen en omdat deze in kleine oplage gemaakt worden, zijn ze dan ook gelijk te koop.” Van der Wal is druk met de voorbereidingen van het feest. ,,We gaan ook pannenkoekschilderijtjes bakken. Als er wat te eten valt, is het altijd goed.” Ook zullen er verschillende workshops worden gehouden en worden er kunstwerken geveild. Hoe het complete programma eruit zal zien, wordt binnenkort bekend gemaakt.