Veluwe-West aangewezen als startgebied

ERMELO – Vanaf vandaag heeft de politie een extra bevoegdheid. Agenten mogen verdachten van een geweldsmisdrijf testen op alcohol en drugs. Veluwe-West is aangewezen als zogenoemd startgebied waar deze wetgeving uitgevoerd gaat worden.

Zijn er aanwijzingen dat iemand als geweldpleger onder invloed is, dan is men nu wettelijk verplicht om een alcohol- en/of drugstest te ondergaan. Want alcohol- en drugsgebruik zijn geen excuus voor geweld. Staat vast dat iemand teveel heeft gebruikt? Dan kan de verdachte een hogere straf krijgen.
De politie heeft drie startgebieden aangewezen waar agenten aan de slag gaan met de nieuwe wetgeving. In deze startgebieden wordt in eerste instantie alleen getest op alcohol. Veluwe-West (Harderwijk, Putten, Ermelo) is één van deze startgebieden. Vanaf 1 juli zal de hele politie volgens de nieuwe wetgeving gaan werken en men zal dan testen op zowel alcohol als drugs.

Verzachtende omstandigheden

Geweld is nooit goed te praten. Toch worden alcohol en drugs nog wel eens aangevoerd als verzachtende omstandigheden: ‘Ik was mezelf niet’ of ‘Ik wist niet wat ik deed.’ Maar alcohol- en drugsgebruik zijn geen excuus voor geweld. Integendeel, wie onder invloed geweld pleegt en men weet dat men geneigd is snel geweld te gebruiken; dan is men in feite dubbel verantwoordelijk voor dit gedrag. Met de nieuwe wet kan het Openbaar Ministerie een zwaardere straf eisen. Dat kan een hogere boete, of een langere taakstraf of celstraf zijn. Maar het kan ook gaan om een voorwaardelijke sanctie, zoals een alcoholverbod, locatieverbod, locatiegebod of gedragsinterventie. www.geweldonderinvloed.nl