'Geen geschikte historische naam' 

ERMELO - Intern kwamen ze er niet uit, daarom vraagt het college van Burgemeester en Wethouders inwoners mee te denken over de naamgeving van de gemeentelijke begraafplaats. De begraafplaats aan de Varenlaan wordt in de volksmond vaak De Varenhof genoemd, iets wat regelmatig leidt tot verwarring. ,,Al langer leeft de wens om de begraafplaats een eigen naam te geven,” vertelt wethouder Jan van Eijsden. ,,We hebben daarom een jaar geleden contact gehad met de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo, maar toen bleek dat er geen historische naam voorhanden was.”

Diverse voorstellen hebben de revue gepasseerd, maar dat heeft niet geleid tot het gewenste resultaat. ,,Er is geen historische veldnaam of naam van een boerderij die hierbij past.” Daarom wil men graag samen met de inwoners van Ermelo tot een passende naam komen. ,,Daar zijn wel een paar criteria voor,” legt Van Eijsden uit. ,,Het mag geen in Ermelo voorkomende familie-, bedrijfs- of organisatienaam zijn.” Ook mag de naam niet gerelateerd zijn aan andere Ermelose plaatsen of naamgevingen. ,,En natuurlijk moet het een waardige naam zijn die recht doet aan een gedenkwaardige plek.” Wie een goed idee heeft, kan dat melden aan de afdeling communicatie van de gemeente Ermelo. Men kan mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van ‘Naam begraafplaats’. Dit kan tot 15 februari. Daarna zal het college een naam kiezen.

100 jaar

De begraafplaats aan de Varenlaan werd precies honderd jaar geleden, in 1917, in gebruik genomen omdat de begraafplaats aan de Putterweg (de Kruiskamp) de maximale capaciteit had bereikt. Later dit jaar wordt er nog stilgestaan bij dit jubileum. ,,Het is toeval dat dit samen loopt met de nieuwe naamgeving,” aldus de wethouder.