De motor bindt

ERMELO – Vandaag werd voor de achttiende keer de Snertrit gereden. Een initiatief van oud-sportcommentator Evert ten Napel en vriend Ron de Poorter. Beiden zijn lid van motorclub DC10-Skyriders.

Tijdens de Snertrit van vandaag reden er 45 motorrijders mee, waarvan één dame. ,,Sommigen zie ik maar een keer per jaar, alleen hier,’’ vertelt organisator Evert ten Napel. ,,Het is een soort reünie van mensen uit het hele land, overal vandaan. Er komt er zelfs een uit Tholen! Die is vanmorgen om 8.15 uur al vertrokken.’’ De motorrijders komen in de loop van de ochtend samen aan de Forsythialaan bij het huis van medeorganisator Ron de Poorter. Daar krijgen ze koffie en natuurlijk taart. Er wordt in kleine groepjes wat gekletst en om twaalf uur pakt ‘chef de mission’ De Poorter zoals elk jaar zijn huishoudtrapje en klimt er op. De briefing begint. De Poorter informeert over de route, geeft wat do en dont’s en aandachtspunten en dan kunnen de rijders gaan: ‘start you engines’. De Poorter rijdt altijd voorop en Ten Napel altijd achteraan. Zij hebben de route uitgezet, dus kennen de weg. ,,Vanmorgen heeft Evert nog een deel van de route gereden, maar op sommige stukken lag ijs op de weg. De route is dus wel wat aangepast,’’ vertelt De Poorter. ,,In het verleden hadden we een paar mensen, met name oud-politiemensen, die kruispunten afzetten, maar dat doen we nu niet meer. We rijden ieder voor zich, en niet als vaste groep.’’ Dat betekent ook dat er ‘gaten’ in de sliert motorrijders kunnen ontstaan, doordat bijvoorbeeld gewacht moet worden voor een kruising. Ten Napel zorgt dan dat ze uiteindelijk weer bij elkaar komen. Onderweg wordt er één keer een rook- en plaspauze gehouden en na ongeveer twee uur komen de rijders weer terug in Ermelo. ,,Daar staat dan een grote pan snert te wachten. Ik heb gisteren nog roggebrood en katenspek gehaald, want dat hoort er natuurlijk bij,’’ lacht Ten Napel.

Iedereen gelijk

De tourrit gaat altijd door. Twee keer is het verplaatst in verband met het slechte weer en één keer omdat Evert ten Napel voor zijn werk in het buitenland zat. ,,En, zoals het gaat met tradities, altijd op de laatste zaterdag van januari,’’ aldus De Poorter. De route gaat door de regio, vooral over binnenwegen. ,,De weggetjes die wij wel kennen, maar zij niet,’’ vertelt Ten Napel. ,,De ene keer richting Barneveld en Lunteren, het andere jaar de andere kant op.’’ De tocht is meestal niet langer dan 100 kilometer, sommigen hebben er immers al een lange rit opzitten om in Ermelo te komen. Er is geen ‘standsverschil’, iedereen is vooral motorrijder. Ten Napel: ,,Het mooie is dat er uit alle lagen van de bevolking mensen meerijden, maar iedereen is gewoon.’’ Vandaag rijdt ook CDA- Europarlementariër Wim van de Camp mee. ,,Hij is, net als ik, ambassadeur van de Stichting van het TT Circuit in Assen,’’ legt Ten Napel uit. Ook oud-directeur van de Koninklijke Nederlandse Motorsportbond (KNMV), Martin de Graaff, is van de partij. Ermelo's burgervader André Baars reed een aantal jaren mee, maar verkocht afgelopen jaar zijn motorfiets.

Snertrit

De Snertrit werd in 1999 voor de eerste keer georganiseerd door twee laatbloeiers, althans wat motorrijden betreft. Evert ten Napel (72), geboren en getogen Drent die al jaren in Ermelo woont. De beoogde opvolger van grootvader en vaders bakkerij in Klazienaveen, koos voor de journalistiek en heeft als sportcommentator zijn sporen in het Hilversumse wel verdient. Hoewel de pensioenleeftijd al ruimschoots gepasseerd werkt hij nog bij Fox Sports, maar fluit daarnaast ook nog regelmatig voetbalwedstrijden. Ron de Poorter (64), oud captain bij de KLM, woont ook in Ermelo en begeleidt safari’s in Zuid Afrika. Is daarnaast sinds 2014 voorzitter van LTV Irminloo. Beide vrienden besloten op latere leeftijd hun motorrijbewijs te gaan halen en slaagden (,,natuurlijk!’’) in één keer. Dat was in 1999 en het duo besloot voor vrienden en bekenden een motorrit te organiseren. De eerste keer kwamen er al een tiental vrienden en kennissen, later werden dat er meer. Vrienden, collega’s, buren en vrienden van vrienden kwamen er bij en zo ontstond er een vrij constante groep van 40-50 rijders en rijdsters. De Snertrit is een traditie en wordt altijd gereden op de laatste zaterdag van januari. De ontvangst en start is altijd bij De Poorter thuis waarbij zijn vrouw Marijke voor heerlijke taarten zorgt. Na afloop van de rit wordt er altijd snert gegeten, gekookt door topkok Cees van der Zwan van Kookgilde in Nijkerk.