'Medewerker kan het niet in de gaten houden'

ERMELO – Drie kinderen zijn woensdagmiddag in zwembad Calluna beroofd van hun kleding. De tienjarige jongens hadden hun kleren in de kleedruimte aan een haakje opgehangen in plaats van gebruik te maken van de kluisjes.

Het gaat om drie dikke winterjassen, schoenen en sokken. Eén van de drie mist ook zijn broek, hemd en trui. ,,We hadden ze geld meegegeven voor het kluisje, maar dat hebben ze niet gedaan,” vertelt Bernard Crooy, vader van een van de jongens. ,,We dachten eerst aan pesterij en hebben daarom alle kluisjes, prullenbakken en andere ruimtes gecontroleerd, maar niets gevonden. Zelf heb ik ook de sporthal, alle kluisjes daar en de andere ruimtes gecontroleerd. De spullen waren echter niet meer in het pand.” Vanmorgen heeft Crooy ook de omgeving gecontroleerd waarbij ook alle afvalbakken en containers in de buurt aan de beurt waren. ,,Helaas hebben we niets gevonden.”

Incident

Volgens manager van Calluna Marcus Schuddebeurs is het een incident. ,,Natuurlijk is het ook onverstandig dat spullen onbeheerd achtergelaten worden in de kleedkamer. Daarom zijn er zowel in het zwembad als in de sporthal voldoende kluisjes beschikbaar voor het luttele bedrag van tien cent.” Niettemin betreurt Schuddebeurs wat er gebeurd is. Dat er regelmatig sprake zou zijn van diefstal ontkent hij.

Toegangssysteem

De drie kinderen gingen na een paar uur waterplezier terug naar de kleedruimte. Daar troffen ze lege kledinghaakjes aan. Ze hebben overal gekeken en uiteindelijk de badmeester ingeschakeld. Een bezoeker heeft uiteindelijk de ouders van de kinderen ingeseind. ,,We vinden het heel rot en druist in tegen onze gastvrijheid,” vertelt Schuddebeurs. Het was woensdagmiddag druk en het recreatief zwemmen maakte plaats voor het diploma zwemmen. ,,Mensen kunnen op dit soort momenten ongemerkt de kleedruimtes inlopen. De medewerker bij de kassa kan dat niet altijd in de gaten houden.” De manager verklaart dat het toegangssysteem dan ook te wensen over laat, maar dat investeringen op dit moment niet aan de orde zijn. ,,We staan aan de vooravond van een besluit over de toekomst van Calluna.” Toch heeft Schuddebeurs vandaag teamgesprekken gevoerd en besloten dat er op bepaalde momenten extra controle moet worden gehouden om de kans op diefstal te verkleinen.
Vanmiddag hebben ouders aangifte van de diefstal gedaan. Belangrijke vraag hierbij was of er camerabeelden waren. ,,Nee, er hangt geen camera in Calluna,” verklaart Schuddebeurs. ,,In de kleedkamers mag dat niet vanwege privacy. In de hal heeft het mijns inziens weinig zin.” Doorpratend met de manager van het zwembad wordt duidelijk dat een camera in de centrale hal ook afschrikt voor mensen met verkeerde intenties. ,,Ja, als je het zo zegt.. Ik wil een camera in de hal opnieuw in overweging nemen. Daarmee hoeven we niet te wachten tot het toekomstbeeld van deze sportaccommodatie duidelijk is.” De politie heeft de kwestie serieus opgenomen en moedigt in dit soort situaties aan om aangifte te doen. ,,Zonder aangifte kunnen zij ook niets ondernemen, niet richting Calluna in advies, maar ook bij een aanhouding waar spullen worden aangetroffen hebben zij aangiftes nodig om zaken aan elkaar te koppelen,” reageert Crooy. Het gaat om een signaal. ,,Ik heb de medewerkers ook aangemoedigd om kinderen extra te stimuleren een kluisje te gebruiken,” zegt Schuddebeurs. Hij trekt zich de situatie erg aan, zeker omdat het in dit geval gaat om jonge kinderen.