Huisartsen maken zich zorgen om zorgmijders

ERMELO - Een groeiend aantal mensen mijdt zorg of haalt niet de medicijnen vanwege de hoge eigen bijdrage. Ook in Ermelo maken huisartsen zich zorgen vanwege deze ontwikkeling. Raadslid Alex Kleijnen (Progressief Ermelo) probeerde de grootte van deze problematiek in beeld te krijgen. Hij inventariseerde de lokale situatie.

Het duidelijkst blijkt het (niet) benutten van fysiotherapie. ,,Dit dient aanvullend verzekerd te zijn voor de eerste behandelingen en veel mensen hebben hierop bezuinigd,” vertelt huisarts Bardo Strijdhorst. ,,Of te wel: dit moet men zelf betalen initieel. Hier haken frequent mensen op af.” Door de bezuinigingen en de invoering van de eigen bijdrage zijn mensen gaan ‘boekhouden met hun gezondheid’. Die laatste term komt van een Rotterdamse huisarts, maar ook in Ermelo merken de huisartsen de discussie rondom gebruik van bijvoorbeeld pathologisch onderzoek bij uitstrijkjes of moedervlekken. Ook de aanvraag van bloed- of röntgen onderzoek wijst men met regelmaat af.

Vertrouwen

Een bezoek aan de huisarts behoort bij het basispakket, maar een eventueel ingezet nader onderzoek loopt flink in de papieren en mensen weigeren dit soms, of komen verhaal halen wanneer hier over vooraf onvoldoende duidelijkheid is gegeven. ,,Dat geeft wel te denken,” zegt Kleijnen. ,,Ik wil er daarom op terugkomen tijdens de commissievergadering.” Kleijnen wil graag het vertrouwen geven aan de professionals en wat hem betreft komt er een potje waaruit huisartsen in schrijnende gevallen kunnen helpen. ,,Daar moeten we een korte klap op kunnen geven.”

Problematiek

De problematiek van de zorgmijders neemt toe, zo concluderen de huisartsen. ,,Ook het gebruik van een aantal medicijnen gaat gepaard met flink oplopende eigen bijdragen en dit zijn redenen om af te haken,” stelt Strijdhorst. ,,De apothekers kunnen dit natuurlijk nog gedetailleerder toelichten.” Kleijnen vindt het niet oké als mensen vanwege te weinig geld afzien van (medische) zorg. ,,Dat is niet goed! Zo kan het van kwaad tot erger gaan. Ik hoop dat collega-raadsleden deze visie delen. De professionals moeten financiële ruimte krijgen en daarbij moeten we niet in de regelreflex schieten.” Maandag wordt dit onderwerp besproken in de commissievergadering.