Kunstenaars schenken schilderij aan burgemeester

ERMELO - Vanmorgen heeft burgemeester André Baars een bijzonder schilderij in ontvangst genomen. Het is gemaakt door negen jonge vluchtelingen die tot voor kort in de Hooge Riet verbleven.

De Ermelose kunstenaars Martin van Ee en Chalak Osman hebben heb tijdens workshops hierbij begeleid. Eind vorig jaar besloten Van Ee en Osman tot het opzetten van schilderworkshops voor de jonge vluchtelingen in Ermelo. Ze regelden schildersdoeken bij Aquaflower uit Kootwijkerbroek en gingen aan de slag. Allereerst kwamen de jongeren nieuwsgierig kijken, maar van schilderen wilden ze toen nog niets weten.

Emotie

Eerst moest het figuurlijke ijs gebroken worden. ,,We hadden de zwarte verf weggelaten om te stimuleren meer kleuren te gebruiken. Maar ze wilden graag zwart,” vertelt Van Ee. ,,Met zwart schilderden ze telkens over hun werk heen, er zat veel emotie.” Voor Osman, die zelf jaren geleden in een vluchtelingenkamp terecht kwam, was er veel herkenning. ,,Toen ik in Nederland kwam had ik veel behoefte om te schilderen. Eerst was er geen verf, maar mensen hebben geld bij elkaar gelegd en verf gekocht. Dat sloeg zo aan dat ze op den duur zelfs ruimte voor me gingen regelen en zo kon ik toen ook anderen inspireren.”

Rust

Chalak Osman en Martin van Ee hebben in totaal vijf schildersessies georganiseerd in Ermelo. ,,Het heeft mensen echt tot rust gebracht. Dat is prachtig om te zien, aldus Van Ee. Hij beschrijft een van de jongeren als ‘kleurenjongen’. ,,Die jongen heeft heel veel gevoel voor kleuren.” De twee Ermelose kunstenaars poogden half in het Engels, half in het Arabisch en beetje in het Nederlands technieken uit te leggen. ,,Er was best veel ‘doekvrees’ aan het begin. Daarom begonnen we ook met papier en kleine doekjes. Maar uiteindelijk is er een groot gezamenlijk doek gemaakt.” Op de laatste avond kwamen er nog vier jongeren schilderen, vol overgave en met heel veel plezier. ,,Maar ook emotioneel omdat ze wisten dat ze de volgende dag zouden vertrekken,” aldus Van Ee. ,,Het is een feest om te ervaren hoe een paar tubes verf en grote vellen papier mensen kan aanzetten tot creaties waarbij zij hun vrijheid ervaren.”

Nationaliteiten

Het grote doek waarin verschillende nationaliteiten te herkennen zijn door de kleuren van de landsvlag, maar waarin ook emotionele gezichtsuitdrukkingen zijn te zien, hangt vanaf vandaag in station Ermelo Centraal. ,,Daarna zal het ook te zien zijn in verschillende kerken,” meldt Van Ee.