Arie van der Meijden ontdekt nieuwe schorpioensoort

ERMELO – Nieuwe diersoorten worden soms vernoemd naar hun ontdekker. Er zijn echter maar weinig wetenschappers die deze eer krijgen. De nieuw ontdekte schorpioensoort Troglotayosicus meijdeni is recent vernoemd naar zijn ontdekker: oud-Ermeloër dr. Arie van der Meijden.

Sinds 1982 is er een plantsoen naar de Ermelose architect Arie van der Meijden vernoemd en nu, 35 jaar later dus een schorpioen naar de gelijknamige kleinzoon. De wetenschapper is namelijk de kleinzoon van de initiatiefnemer en eerste voorzitter van het comité Ermelo Zelfstandig (1972).

Promotieonderzoek

Arie van der Meijden is, na zijn middelbare schooltijd op Groevenbeek, gaan studeren in Wageningen. Hij werd daarna gevraagd om een jaar te komen werken bij de Universiteit van California in Berkeley. Daarna deed hij een studie bij dezelfde universiteit maar dan in Irvine. Voor zijn promotieonderzoek ging Van der Meijden naar Duitsland waar hij ging werken aan de universiteit van Konstanz. Na zijn promotie werkte hij nog bij de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Trier in Duitsland voordat hij naar Portugal vertrok. Hij kreeg een kans als onderzoeker bij CIBIO, een onderzoekscentrum verbonden aan de Universiteit van Porto. Hij verhuisde naar Portugal en woont daar inmiddels al acht jaar. Een artikel in het wetenschappelijk magazine Zootaxa beschrijft de ontdekking door een Colombiaans onderzoeksteam van CIBIO-InBIO van een nieuwe soort van de Troglotayosicus Lourenço. Op de foto: Arie van der Meijden, alleen niet met de schorpioen die naar hem vernoemd is.