Deneer lanceert Examenspel

ERMELO - Woensdag zal Lucelle Deneer, docente maatschappijleer op Christelijk College Groevenbeek te Ermelo, haar nieuwe app Examenspel lanceren.

Met deze app bereiden de vmbo-leerlingen van de kaderberoepsgerichte leerweg zich op een speelse manier voor op het eindexamen dat over twee maanden van start gaat.

Vijf levels

De app is op dit moment ingericht voor vier vakken: Nederlands, Engels, biologie en maatschappijleer. De vakken zorg & welzijn, economie & ondernemen en wiskunde zullen op een later moment toegevoegd worden. Het examenspel kent vijf levels, Level 1 is het eenvoudigst en bestaat vooral uit weetvragen. Als 19 van de 20 vragen goed zijn beantwoord, kan de leerling door naar het volgende level. Hoe hoger het level, hoe meer de vragen op inzicht gericht zijn.

Gamefication

Deneer is een fan van spelenderwijs leren en past gamification dan ook vaak toe in haar lessen. Door deze methodiek motiveert zij haar leerlingen. Bovendien worden steeds meer examens digitaal in plaats van schriftelijk afgenomen. Dan is het prettig als de leerlingen ruimschoots ervaring hebben opgedaan met digitale vragenlijsten.

Facebookspel

Twee jaar geleden heeft Lucelle Deneer de Gelderse Onderwijsprijs gewonnen met haar Facebook-spel. Voordeel van het ‘Examenspel’ is dat de vmbo-leerlingen nu onafhankelijk van de docent zichzelf kunnen overhoren en zo kunnen oefenen voor het examen. De komende maanden zullen de leerlingen van Groevenbeek de app als pilot gaan gebruiken. Samen met de leerlingen bekijkt Lucelle Deneer welke onderdelen mogelijk nog verbeterd kunnen worden en zullen leerlingen zelfs aanschuiven bij het overleg met de appbouwer om hun wensen bespreekbaar te maken. ‘Zo wordt de app niet alleen voor hen maar ook echt van hen.’ Vanaf 1 juli zal de app ‘Examenspel’ voor iedereen beschikbaar zijn in de App-store voor Apple- en Android-apparaten.