Vertrouwensbreuk tussen directeur Spoorwegmuseum en raad van toezicht 

ERMELO - De Ermelose Marten Foppen, sinds twee jaar directeur van Het Spoorwegmuseum in Utrecht, is per direct geschorst. Dat meldt voorlichter Evertjan de Rooij van het museum aan verschillende media.

De Ermeloër zou worden beschuldigd van fraude en belangenverstrengeling. Op de pretparksite Looopings is te lezen dat hij museumgeld zou hebben gebruikt voor privéfeestjes. Ook zou hij opdrachten hebben toegekend aan het bedrijf van zijn vrouw. De rechter zal binnenkort uitspraak doen over deze beschuldigingen.

Dolfinarium

Foppen was 25 jaar directeur van het Dolfinarium in Harderwijk. Twee jaar geleden maakte hij de overstap naar Het Spoorwegmuseum. Hij had grote plannen: ,,Als museum hebben we de ambitie om te blijven vernieuwen. Met ‘Treinen door de tijd’ presenteren we op unieke en interactieve wijze onze mooiste treinen, dankzij de bijdrage van de Stichting Goede Doelen Nh1816 hebben we van de museumhal echt iets moois kunnen maken,” vertelde hij eind vorig jaar.

Tegen de journalist van Loopings meldt voorlichter Evertjan de Rooij: ,,Ik kan alleen bevestigen dat Foppen door onze raad van toezicht op non-actief is gezet na een intern onderzoek. Er is sprake van een vertrouwensbreuk." De zaak komt binnenkort voor de rechter. "Daarom kan ik er inhoudelijk verder niets over zeggen. Twee jaar geleden waren we heel blij met hem,” aldus zegsman De Rooij tegen Loopings. “Op zijn reputatie was niets aan te merken. Dat het nu zo afloopt, is erg vervelend voor de organisatie.”

archieffoto: Hein Aanstoot, voorzitter van Stichting Goede Doelen Nh1816 (links) en museumdirecteur Marten Foppen (rechts)