Vijf waardevolle haagbeuken gespaard

ERMELO - Vijf waardevolle haagbeuken achter de vroegere Wegwijzer aan de Kerklaan worden gespaard. De zesde, de meest noordelijke boom, moet worden gekapt als de gemeenteraad de meest recente bouwplannen van Uwoon tussen de Kerklaan en het Postlaantje goedkeurt. De zesde haagbeuk staat namelijk precies op de plek waar de verbinding moet ontstaan tussen de twee straten.

De nieuwbouwplannen hebben tot 9 februari ter inzage gelegen en het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan zijn nu gereed voor vaststelling. Het college vraagt de raad tegelijkertijd een gemeentelijke bijdrage van 250.000,- en een projectbudget van 50.000,- beschikbaar te stellen. De raad zal hierover binnenkort een besluit nemen.

Correct

De amendementen en moties die door de gemeenteraad zijn ingediend, zijn wat het college betreft nu correct uitgewerkt. In dat kader heeft Uwoon ook, nadat duidelijk werd dat er onvoldoende basis was voor een mediationtraject, overleg gevoerd met omwonenden en nog een aantal wezenlijke veranderingen in het stedenbouwkundig plan doorgevoerd om omwonenden tegemoet te komen. In het stedenbouwkundig plan zijn hierdoor drie woningen komen te vervallen. Van de verdere uitwerking hebben omwonenden kennis kunnen nemen door het ontwerpbestemmingsplan te raadplegen. Vervolgens zijn er 23 zienswijzen naar voren gebracht. Op basis hiervan hebben er nog een aantal aanpassingen plaatsgevonden.

Sloop Wegwijzer

Wat niet van tafel is, is de sloop van school De Wegwijzer aan de Kerklaan. De voormalige school is weliswaar gekenmerkt als beeldbepalend pand, dit betekent dat de uitwendige hoofdvorm in beginsel in grote lijnen gehandhaafd moet blijven. Maar in geval van nieuwbouw bestaat de mogelijkheid om bestaande beeldbepalende panden te slopen. Er moet wel een pand terugkomen met een zeer hoge beeldkwaliteit die naadloos aansluit bij het bebouwingsbeeld in de straat. Uwoon heeft het voornemen om bij de onderdoorgang in het nieuwe gebouw de naam van het huidige pand, Wegwijzer, terug te laten komen.

Verkeerssituatie

Van den Bosch betreurt het dat de omwonenden en Uwoon er samen niet uitgekomen zijn. Volgens wethouder Van den Bosch is het stedenbouwkundig plan van goede kwaliteit en past het in de omgeving. ,,Er is voldoende rekening gehouden met het woon- en leefklimaat van de omwonenden,” aldus de wethouder. Meerdere zienswijzen richten zich op de toekomstige verkeerssituatie. Ten eerste is er de vrees dat het bouwplan zorgt voor een te grote toename van het autoverkeer in de omgeving en dat daardoor onder andere het rustige Postlaantje te druk wordt. Het college is echter van mening dat beide wegen voldoende capaciteit hebben om die extra verkeersintensiteit goed te kunnen verwerken.