'Kunst is belangrijk voor de mensen die hier komen'

ERMELO - Twee kunstenaars, die zich wekelijks ook inzetten bij de begeleiding van mensen met een beperking in atelier Leonardo da Vinci, exposeren momenteel hun eigen werk in ziekenhuis St Jansdal. Chalak Osman en Lydia Laman hebben de komende maanden de gang naar de poli Oogheelkunde tot hun beschikking.

De veelal abstracte olieverfschilderijen van de Ermelose Chalak Osman kenmerken zich door diepte, ruimtelijke werking, balans en verloop van kleuren. Hij maakt hierbij gebruik van verschillende materialen als zand en pasta. ,,Maar door de overloop van kleuren vormt het weer een geheel,” vertelt hij. Osman experimenteert met veel verschillende soorten technieken en materialen, maar het blijft zijn eigen handschrift. Hij is trots dat zijn werk in het ziekenhuis in Harderwijk mag hangen. ,,Hier komen 2.500 mensen per dag. Dit is de beste expositieruimte. Maar daarnaast is het heel belangrijk voor de patiënten die hier komen. Het geeft hen een goed gevoel en vaak roepen mijn schilderijen vrolijke herinneringen bij de mensen op.”

Innerlijk verbeelden

Het is overigens niet de eerste keer dat Osman in het St Jansdal exposeert. ,,Het begon in 2006. Sindsdien is er overigens veel in mijn werk veranderd. Het is meer abstract geworden. Voor mij gaat het niet om het uiterlijk. Ik wil juist het innerlijk verbeelden en laat de kleuren meer ‘praten’.” Aan de muur hangen voornamelijk grote doeken. Deze komen in de grote ruimtes van het ziekenhuis goed tot hun recht. ,,Mijn inspiratie haal ik uit de alledaagse dingen, bijvoorbeeld de natuur, beelden uit een stad, een beeld op televisie, muziek, kunst en aspecten van het leven van mijn land van herkomst.” Zijn carrière als kunstenaar vergelijkt hij met een trein. Hij wil verder en gaat gestaag door. ,,Geen idee waar de trein heen gaat..”

Thailand

Lydia Laman is een veelzijdig kunstenares, geboren in Amsterdam waar ze de modeopleiding heeft gevolgd. Ze maakt beelden, schildert zowel met aquarel, acryl als met olieverf. ,,Ruim een jaar geleden ben ik ook portretten gaan schilderen.” Deze zijn nu te zien in het Harderwijkse ziekenhuis. Een van de schilderijen is een portret van een Thais meisje met een roze jurkje. Laman maakte dit portret tijdens een project in een Thais kindertehuis waar meisjes van 6 tot 18 jaar opgevangen worden die sexueel misbruikt zijn thuis. Ik ga daar binnenkort een zomerkamp organiseren waar creativiteit en plezier maken het belangrijkste is. We gaan er met de meisjes vilten, textiel verven en sieraden maken. Maar vooral ook een hoop plezier beleven met elkaar.” Laman, die in Harderwijk woont, werkt veelal in opdracht en geeft diverse workshops in haar eigen atelier Beeldboven. ,,De verkoop opbrengst van het schilderij van het Thaise meisje komt ten goede aan het project in Thailand waar ik over een paar weken weer heen ga. Ik doe dat voor de organisatie Baan Phak Phing.” De expositie in St Jansdal is de komende drie maanden te bezichtigen.