Duurzaamheidsmarkt druk bezocht

ERMELO – Vandaag vond op ’t Weitje het Ermelose Huis & Tuin Event plaats. Hoogtepunt van dit evenement was de appeltaartbakwedstrijd. De 26-jarige Anne Wil Hamstra bakte volgens de jury de lekkerste biologische appeltaart.

Er waren zestien, geheel verschillende appeltaarten, ingeleverd door evenzoveel Ermeloërs. De opdracht was een biologische taart te bakken. Iedereen had verplicht drie dezelfde basisproducten die waren gesponsord door de Natuurwinkel: bakmeel, boter en biologische appels. ,,De rest van de ingrediënten mochten de bakkers zelf bedenken en toevoegen,’’ vertelde organisator Sebastiaan van der Hoeven. De jury bestond uit Bas Sengers van de Natuurwinkel, Cesar, de Portugese banketbakker van bakkerij Harrie van Looijengoed en wethouder duurzaamheid Jan van Eijsden. De juryleden namen uitgebreid de tijd om alle taarten goed te proeven en kwamen uiteindelijk tot een unanieme beslissing. Juryvoorzitter Van Eijsden: ,,Ik heb me vooral bezig gehouden met de smaak, want daar heb ik wat betreft appeltaarten alleen maar verstand van. De beide andere juryleden beoordeelden de taarten op de inhoud. Het was een leuke wedstrijd, de deelnemers waren enthousiast, maar ook de mensen van Proeverij De Ontmoeting, die de taarten vanmorgen in ontvangst namen, waren erg enthousiast.’’ Vervolgens riep de wethouder afzonderlijk de prijswinnaars naar voren. Nummer drie werd Eilise van Klooster. Bijzonder aan haar taart was dat er banaan en rabarber in was verwerkt, wat Van Eijsden deed opmerken: ,,Oh, vandaar dat deze zo’n frisse smaak had.’’ Van Klooster won een pakket van bakkerij Harrie van Looijengoed. Emme Petersen won met twee personen pannenkoeken eten bij De Ontmoeting. Zij had een speciale appeltaart gemaakt met ,,een variatie op mincemeat, dat wat ze in Engeland in pasteitjes doen. Het bestaat uit rum, rozijnen, gekonfijte citrusschillen en veel kruiden,’’ aldus Petersen.

Traditioneel

De winnaar van de appeltaartenbakwedstrijd werd de 26-jarige Anne Wil Hamstra. Op de vraag van Van Eijsden wat zij voor geheim ingrediënt ze had verwerkt antwoordde ze: ,,niets bijzonders, eigenlijk. Gewoon een klassieke traditionele appeltaart waar wel veel liefde in zit.’’Hamstra won een bon om met vier personen pannenkoeken te eten bij De Ontmoeting. De winnares is meer dan een hobbybakker. Ze heeft nog geen echt bedrijf al staat ze wel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Wel heeft ze een eigen facebookpagina: Kaneel&Kruimels. Hamstra bakt regelmatig, ook in opdracht, onder andere de traditionele appeltaarten voor Bruijn Café.