‘Geen noodlanding, maar een buitenlanding’

ERMELO - Vanmiddag rond kwart voor vier landde een zweefvliegtuig op een weiland aan de Zandkampweg. De piloot kwam niet in de problemen en er was geen schade. Toch was het geen standaardlanding.

,,Nee, het was geen noodlanding,’’ vertelt de 20-jarige piloot Simon van den Eijkel uit Dieren. ,,het was een zogenoemde buitenlanding. Ik had tijd en ruimte genoeg om een geschikte plek te vinden om te landen. Dus eigenlijk geen probleem.’’ Van den Eijkel was vanmorgen ca 11.45 uur vertrokken vanaf vliegveld Deelen bij Arnhem. ,,Ik wilde naar het noorden gaan en was toen me te wind in de rug al weer vroeg bij Deelen. Daarna ben ik nog weer een stuk verder gevlogen en kwam ik hierheen. Dat ging prima. Ik was net bij Utrecht geweest en wilde weer naar het noorden toe. Alleen hier zat ik lager en kreeg het vliegtuig niet meer omhoog. Ik moest op zoek naar een geschikte landingsplek.’’ De jonge piloot vliegt al zes jaar en heeft er al zo’n vierhonderd vlieguren opzitten. ,,Ik denk dat de wind, die oost staat en dus landinwaarts waait vanaf het water komt. Dat water is koud en nat en de lucht wordt dan zwaar. Op honderd meter hoogte heb ik besloten hier een landing te maken. Verderop zit de hoogspanningsmast, dus had niet zoveel mogelijkheden meer. Maar dit is een prima landingsplek, toch?’’ lacht Van den Eijkel.

Prestatie

Het vliegtuig waar Van den Eijkel mee vloog, is een Discus 2 b. ,,Dat is een van de vliegtuigen die we gebruiken wanneer je iets verder bent in de vliegopleiding. Dit vliegtuig is wat meer op prestatie gericht, het is ranker en heeft dunnere vleugels en dat maakt dat-ie beter glijdt.’’ De spanwijdte van de vleugels is vijftien meter en het vliegtuig is ruim zes meter lang. De piloot heeft al vaker buitenlandingen gedaan. Op zich is dit een vaker voorkomende procedure bij zweefvliegtuigen. ,,Helaas, maar het is zo.’’ Na wat telefoontjes om te zorgen dat hij wordt opgehaald, begint Van den Eijkel zijn spullen uit het toestel te halen. Jongetjes uit de buurt helpen hem met het schoonmaken van de kist. Dan kunnen de vleugels eraf en is het wachten op de aanhanger die hem met z’n vliegtuig weer naar zweefvliegclub Deelen brengt.