Lastig, maar niet schadelijk voor gezondheid

ERMELO - Waterbedrijf Vitens voorziet bij de aanhoudende hitte knelpunten in de watervoorziening. Klanten kunnen daardoor in deze zomerse periode te maken krijgen met lagere waterdruk en bruin water dat uit de kraan komt.

Het bedrijf voert aan dat door de economische groei en de droogte en warmte van de afgelopen tijd de vraag naar drinkwater in Nederland fors is gestegen. Als veel mensen tegelijkertijd de kraan open hebben staan, daalt de waterdruk, waardoor roestdeeltjes vrijkomen die het water een bruine kleur geven. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid, aldus Vitens. Het probleem kan zich vanaf donderdag voordoen in alle regio's waar Vitens de leverancier is. Het bedrijf meldt dat door de economische groei en de droogte en warmte van de afgelopen tijd de vraag naar drinkwater in Nederland fors is gestegen. Als veel mensen tegelijkertijd de kraan open hebben staan, daalt de waterdruk, waardoor roestdeeltjes en mangaan vrijkomen, die overigens van nature voorkomen in het grondwater. Dit geeft het water een bruine kleur geven. Deze deeltjes worden normaal gesproken tijdens het zuiveren gefilterd Dit is niet schadelijk voor de gezondheid, aldus Vitens.

Wat te doen

Wanneer er bruin water uit de kraan komt, kan men de kraan het beste dichthouden. Meestal is het probleem binnen enkele uren verholpen. Draai na een paar uur de kraan open die het dichtst bij de watermeter in de buurt zit. Zo komt er schoon water de woning binnen. Laat het water 10 minuten flink doorstromen totdat de bruine kleur verdwenen is. Is het probleem niet verholpen, herhaal deze procedure dan na een uur nogmaals. Vitens zal in voorkomende gevallen een oproep doen aan de klanten om het watergebruik te spreiden. Wasjes draaien en de auto wassen kan dan beter buiten de 'piekuren' (7.00 - 9.00 uur en 18.00 en 20.00 uur ) gebeuren. Ook gaat het bedrijf in overleg met bedrijven. Mocht het bruine water niet verdwijnen, neem dan contact met Vitens via het gratis storingsnummer 0800 0359 (24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week).