Geen fikkie stoken in natuur

ERMELO - De brandweer Noord- en Oost Gelderland waarschuwt vanwege de extreme droogte voor het gevaar op bosbrand. Daarvoor is Code Oranje afgegeven, wat betekent dat er een Hoog Risico is op brand in de natuur.

Aangezien het al een langere periode droog is, er hoge temperaturen zijn en regelmatig harde wind is het risico op bosbrand zeer hoog. De natuur is erg droog en daarom geldt er een stookverbod. In de bossen en natuurgebieden mag geen vuur worden gemaakt. Ook vraagt de brandweer op te letten wie de natuur in gaat. Geen brandende sigarettenpeuken of glas weggooien, maar ook opletten bij het parkeren van auto’s. Zet de auto’s niet in lang droog gras omdat de hete uitlaat het droge gras kan laten ontbranden.

Wat doen bij brand?

•Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand. Indien mogelijk naar de openbare weg.
•Loop daarbij niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt, maar haaks op de brand waarmee u de kans verkleint dat de brand u inhaalt.
•Wees extra alert in droge gebieden zoals heide en dennenbos. Hier is de kans op een snel uitbreidende brand groter dan in een loofbos.
•Help andere mensen en kinderen op een veilige plek te komen.
•Bel 112 om de locatie van de brand zo precies mogelijk door te geven.