Leerkrachten strijden voor beter werkklimaat in basisonderwijs

ERMELO – Veel basisscholen in Ermelo doen dinsdagmorgen mee aan de landelijke prikactie, volgende week dinsdag. Dat betekent dat deze basisscholen een uur later beginnen dan normaal.

Leerkrachten maken zich grote zorgen over de toekomst van het basisonderwijs. Leraren verlaten het onderwijs, te weinig jongeren kiezen voor de lerarenopleiding. ,,Politieke partijen in Den Haag worden al geruime tijd gewaarschuwd voor het snel oplopende tekort aan leerkrachten en dat wordt mede veroorzaakt door de enorme werkdruk en het ontbreken van een passend salaris,” zegt Onno Visscher (algemeen directeur van VPCO Ermelo) in een brief aan ouders. Volgens Visser is er een gebrek aan invalkrachten waardoor men soms genoodzaakt is groepen naar huis te sturen.

PO-front

Tot nu toe aarzelen politieke partijen om beleid te maken voor een beter werkklimaat in het onderwijs. Het PO-front – een uniek en breed samenwerkingsverband van leraren, ondersteunend personeel, directeuren en schoolbesturen – roept daarom op tot actie. Het PO-front stelt 1 uur actie voor goed onderwijs voor, een prikactie.
Het dagelijks bestuur van de VPCO deelt ook de zorgen van de Ermelose leerkrachten ten aanzien van de toekomst van het basisonderwijs. ,,Op sommige scholen wordt daarom overwogen om mee te doen aan de prikactie. Als bestuur van VPCO Ermelo zijn we zeer terughoudend ten aanzien van stakingen en prikacties. ,,Wel steunen we het initiatief van het PO front.” Visscher roept iedereen op om de actie, maar vooral de leraren te steunen door de petitie op www.pofront.nl te ondertekenen. Deze petitie zak aanstaande dinsdag owrden overhandigd aan de minister-president Mark Rutte.