Nachtdienst tijdens stapavond

ERMELO - Raadsleden Folkje Spoelstra en Ronald van Veen wilden zaterdagavond graag een nachtdienst meedraaien met wijkagent Jelle van Heerikhuize en zijn collega Martijn, jeugdagent. Dit begon met een briefing over de inzet van de politie voor deze nachtdienst.

In Ermelo was er het zomerfeest en in Harderwijk het Theater Podium en daarnaast was het natuurlijk de reguliere horeca-avond. Wat kom je als surveillerende wijkagent dan zoal tegen? Die vraag stelden de raadsleden aan de mannen op de werkvloer. ,,De politie werkt met Openbare Orde Teams (OOT’s). Dit zijn politieteams die (dreigende) escalaties snel en met beproefde procedures in de kiem moeten smoren. De essentie van het OOT is om op een (pro)actieve en zichtbare wijze ordeproblemen te voorkomen en snel in te grijpen door eenduidig, professioneel en in teamverband optreden," legt Van Heerikhuize uit.

Kwaliteitsmeter

Na de briefing gingen Van Veen en Spoelstra mee met een surveillance ronde in Ermelo, Harderwijk en Putten. Ze brachten een bezoek aan de horeca. Ermelo werkt met de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan. Dit helpt de gemeente, horecaondernemers en de politie om de veiligheid in een horecagebied te verbeteren. Voor deze aanpak heeft de gemeente Ermelo al enkele jaren geleden gekozen. ,,De effecten hiervan zijn goed zichtbaar,`' vertelt de wijkagent. ,,In Ermelo is de overlast hierdoor verminderd en kent het uitgaanspubliek de regels.. De sluitingstijd van de horeca wordt goed nageleefd. Het horecaconvenant werkt goed."

Putten

Zo'nt convenant bevat geformaliseerde afspraken tussen horeca, gemeente, politie en Openbaar Ministerie met als doel door een integrale aanpak ongewenste ontwikkelingen ten aanzien van horeca gerelateerde overlast in de gemeente Ermelo te verminderen of te voorkomen. ,,De incidenten die wij hebben gezien, kenden vaak een grondoorzaak in drank- en drugsgebruik," vertelt Van Veen na afloop. ,,Er werden enkele boetes uitgedeeld als gevolg van baldadigheid en belediging van een ambtenaar. In het centrum van Ermelo en bij de bushalte Sonneheerdt waren er sporen van vandalisme. Opvallend daarbij is dat veel overlast veroorzaakt wordt door jongeren uit de gemeente Putten, omdat Putten bijna geen uitgaansgelegenheid heeft."

De raadsleden geven aan het waardevol te hebben gevonden om een nachtdienst mee te maken. Speerpunten waar zij voor de ChristenUnie Ermelo aandacht zullen blijven vragen zijn de volgende:

• inzetten op extra beschikbaarheid en zichtbaarheid van de wijkagent.
• De gemeente organiseert voldoende toezichtcapaciteit voor de Drank- en Horecawet.
• De gemeente maakt zich in de regio sterk voor een taskforce drugs om druggerelateerde criminaliteit en overlast aan te pakken.

Onze raadsleden hebben een professioneel team van wijkagenten aan het werk gezien in Ermelo. De proactieve aanpak werkt volgens onze raadsleden op een goede manier. Het laagdrempelig benaderen van het uitgaanspubliek en hen uitgeleide doen naar huis is daar een goed voorbeeld van. Na sluitingstijd is het centrum binnen ongeveer 15 minuten weer in rust door de teamgerichte aanpak. “Mooi om in de praktijk mee te maken hoe onze wijkagenten zich inzetten voor een veilig Ermelo”, aldus Ronald van Veen. “De aanpak van drugs blijft daarbij wel een speerpunt”, aldus Folkje Spoelstra.