'Nu kunnen we het eindelijk afsluiten'

ERMELO - Ronald E. die vorig jaar door de rechtbank Zutphen werd veroordeeld voor het stalken van journalisten van Ermelo van NU, hoorde vandaag in de uitspraak van het Hoger Beroep een maand voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van tachtig uur tegen zich eisen. Ook wees de rechtbank een vordering van 500 euro toe.

In het arrest heeft het gerechtshof Arnhem beslist dat de uitspraak van de politierechter in augustus 2016 niet de juiste was, en heeft de straf naar beneden bijgesteld. Zo kreeg Ronald E. uit Asten 1 maand voorwaardelijke gevangenisstraf in plaats van twee en werd de proeftijd twee jaar in plaats van drie jaar. De taakstraf ging van honderd uur naar tachtig uur en de vordering ging van duizend euro naar vijfhonderd euro. ,,Ik ben er blij mee,’’ aldus een opgeluchte Natalie Overkamp. ,,Het heeft allemaal al te lang geduurd en ik kan het nu eindelijk echt helemaal afsluiten. Klaar.’’ Het Hoger Beroep diende dinsdag 20 juni in de rechtbank Arnhem waarbij Ronald E. niet kwam opdagen. ,,De reden dat mijn cliënt in Hoger Beroep is gegaan omdat hij niet vindt dat hij de journalisten heeft gestalkt en de straf daarom onevenredig hoog is,’’ sprak advocaat mr. Van de Heuvel, namens zijn cliënt. Omdat het gebeuren hem emotioneel dusdanig heeft aangeslagen, kon E. het niet opbrengen nogmaals zijn verhaal te doen. Wel had E. een verklaring geschreven die aan de rechtbank werd voorgelezen. Van de Heuvel: ,,Mijn cliënt zit in grote financiële problemen, zijn bedrijf draait op een laag pitje en hij heeft een schuld van 150.000,-- euro. Hij leeft van het inkomen uit z’n bedrijf en van het inkomen van zijn echtgenote, die een parttime baan heeft.’’ De Advocaat-Generaal (OM) gaf aan dat de politierechter in augustus het juiste vonnis had uitgesproken, dit bleek ook uit de jurisprudentie die er over soortgelijke zaken is. Hij vond dat er door Ronald E. duidelijk wederrechtelijke opzettelijke inbreuk gemaakt was op de privacy van de beide journalisten.

Stevig gesprek

De advocaat van E. gaf aan dat de straf die in augustus 2016 was opgelegd te hoog was, de beschuldigingen te zwaar waren en E. eigenlijk slachtoffer was geworden door de aangifte van de journalisten. ,,E. had wel telefonisch contact gehad met de journalisten,’’ legde de advocaat namens zijn cliënt uit, ,,maar had steeds netjes uitgelegd waarom hij belde en daarbij had hij zich ook voorgesteld. Hofsink had diverse malen negatief over z’n bedrijf geschreven en E. had hem daarom enkele keren gevraagd daarmee te stoppen. Het was misschien wel een stevig gesprek, maar zeker geen dreigementen!’’ Daarnaast gaf de advocaat aan dat immateriële schade, die de politierechter had opgelegd naar aanleiding van de psychische toestand van mevrouw Overkamp niet te controleren was. Immers, er was geen bewijs omdat een rapport van een onderzoek door een psycholoog ontbrak. Dit punt was dus, volgens hem, onvoldoende onderbouwd. Vandaag kwam de uitspraak en werd Ronald E. alsnog schuldig bevonden aan stalking van de beide journalisten van Ermelo van NU.

Slachtofferrol

Opvallend is dat E. zichzelf weer in de slachtofferrol plaatste en nog steeds dezelfde argumentatie gebruikt. In 2009 spande E. namens Essers Filmproducties een zaak aan tegen Antoinette Hertsenberg en de hoofdredacteur van TROS Opgelicht omdat in dit programma aandacht werd besteed aan klachten over vermeende misleidende verkoopmethodes van E. Tijdens de zitting in 2009 verklaarde E dat zijn bedrijf zeer veel nadelige effecten heeft ondervonden van de uitzending en het bedrijf op sterven na dood was. Daarbij waren er veel schulden ontstaan omdat hij slachtoffer was geworden van de uitzending. Diezelfde argumentatie gebruikt E. nog steeds, ook in de zitting van augustus 2016 en wederom in het Hoger Beroep van vorige maand. In hoeverre het slecht gaat met het bedrijf van de heer E. is niet te controleren, maar het is wel vreemd dat er in al die jaren geen verandering is opgetreden in zijn financiële situatie. Het blijft dus al acht jaar slecht gaan en elke keer is de schuld zo’n anderhalve ton euro waarmee hij met de gemeente bezig is om dit op te lossen.