Zwijnenpopulatie groeit door zachte winters

ERMELO - Minder strenge winters en een overvloed aan eikels en beukenoten zorgen voor een steeds groter wordende zwijnenpopulatie. Nu de eikels op beginnen te raken, komen de wilde zwijnen en biggen dichter de bebouwde kom in. Dit leidt tot overlast.

Om het niet uit de hand te laten lopen, worden de dieren ’s nachts verjaagd. Vier nachten per week trekken faunabeheerders erop uit. Eén van hen is Henk Jan Zwart, bosbeheerder van de gemeente Ermelo. ,,De voedselzoekende zwijnen begeven zich voornamelijk in de paddestoelenbuurt,” vertelt Zwart. Om het grote aantal zwijnen terug te brengen jaagt hij ook actief op de dieren. ,,We hebben vanaf 1 juli toestemming om een aantal zwijnen af te schieten.” Er zijn overigens strikte regels verbonden aan de afschot van wilde dieren. Zwart heeft, samen met zijn collega, inmiddels een twintigtal zwijnen kunnen schieten met als gevolg dat de dieren zich nu ook minder laten zien. ,,Ze weten nu dat ze niet veilig meer zijn.”

Aanrijdingen

De zwijnen veroorzaken niet alleen overlast. Het aantal aanrijdingen met wilde zwijnen op de Veluwe is het afgelopen jaar ook flink gestegen. Volgens de Stichting Wildaanrijdingen Nederland waren er in 2016 bijna driehonderd aanrijdingen. Een concreet aantal aanrijdingen met zwijnen: tussen Vierhouten/ Epe en Putten: nu 185 stuks totaal aantal gemelde (!) aanrijdingen met edelherten, reeën, zwijnen, vossen, dassen (bron BRS Stichting Groennetwerk). De NOS besteedde daar enkele weken geleden nog aandacht aan. Een deel van de oorzaak ligt bij de bewoners zelf. Zwart vraagt mensen daarom geen tuin- of huishoudelijk afval in bosranden, bossen en bosjes te dumpen. ,,Dat is overigens ook strafbaar,” meldt hij ten overvloede. ,,Als iemand zwijnen binnen de bebouwde kom ziet, geef dat alstublieft door met de locaties, aantallen en tijdstippen.” 

Mast-jaar

De problematiek is niet nieuw. ,,Vroeger hadden we eens in de vier jaren een mast jaar,” legt de bosbeheerder uit. Dat betekent dat bomen veel vruchten leverden, voedsel voor de varkens. ,,Maar door de zachte winters is dit nu ieder jaar met als gevolg dat alle biggen ook groot worden en een jaar later zelf ook vruchtbaar zijn. De zwijnen worden ook steeds brutaler. In 2014 wisten ze zelfs containers in tuinen te openen. ,,Dat is nu nog niet gebeurd, maar ze weten wel over wildroosters te komen.” Zwart ziet containers graag op veilige, voor zwijnen onbereikbare plekken staan. ,,Dat geldt ook voor voederplanken en bijvoorbeeld vetbollen.” Men kan de zwijnen maar beter op enige afstand houden. Voeren is dan ook niet aan de orde. Meldingen kunnen per mail naar Henk Jan Zwart, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.