‘Onze eieren zijn veilig’

 ERMELO – Bijna tweehonderd pluimveebedrijven in Nederland moeten op slot. De Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dit getal deze week steeds verder naar boven bijgesteld. De bedrijven moeten hun eieren eerst laten onderzoeken op aanwezigheid van Fipronil. Tot die tijd mogen de bedrijven geen kippen, eieren en/of mest vervoeren. 

Pas wanneer de uitslag bekend is en er geen middel is aangetroffen, geeft de NVWA deze bedrijven weer vrij. Bij bedrijven waar wel Fipronil is aangetroffen, moeten hun eieren dan ook direct terughalen bij de afnemers. De oorzaak van deze situatie is pluimveeservicebedrijf Chickfriend uit Barneveld. Dit bedrijf wordt er van verdacht het verboden bestrijdingsmiddel Fipronil bij verschillende pluimveehouders te hebben gebruikt ter bestrijding van bloedluis. Alle bedrijven die dit jaar sowieso gebruik hebben gemaakt van de diensten van Chickfriend moeten onderzoek laten doen. De zaak kwam vorige week aan rollen toen in Belgische eieren het insecticide Fipronil werd aangetroffen. Na onderzoek kwam men uit bij Chickfriend in Barneveld wat ook de bron lijkt te zijn van de getroffen bedrijven. Fipronil is een verboden insecticide dat door Poultry-Vision, een bedrijf in Weelde, België aan gangbare bestrijdingsmiddelen was toegevoegd en vervolgens aan het bedrijf in Barneveld zou zijn verhandeld.

Opgelucht

Marco van Donkersgoed, bedrijfsleider bij Van Malestein’s pluimvee- en eierbedrijf aan de Zeeweg klinkt opgelucht. ,,Nee, wij en onze toeleverende bedrijven zitten er niet bij. We hebben namelijk geen contact gehad met Chickfriend. Dat betekent dus dat onze eieren veilig zijn.’’ Na de vogelgriep begin dit jaar, is het de zoveelste aanslag op de pluimveesector. ,,Op zich goed dat er controle is, maar het wordt wel steeds gekker. Ook nu weer, het begint met enkele bedrijven, toen waren het er tientallen en nu zijn het er al bijna tweehonderd. Het dossier wordt steeds groter,’’ verzucht Van Donkersgoed. ,,Het lastige is dat de overheid hierin zelf nog geen norm heeft vastgesteld, dit in tegenstelling tot de Belgen. Daar kwamen de eerste signalen dan ook vandaan. De overheid gaat nu wel een norm vaststellen en hebben uit voorzorg bedrijven stilgelegd.’’ Wat dit voor consequenties heeft voor de toelevering van eieren en de prijzen van hiervan is nog niet duidelijk. Van Donkersgoed: ,,Pas volgende week kunnen we pas zien we hoe het met de handel gaat. De lokale bedrijven waar wij aan leveren, en dus de lokale klanten kunnen gerust zijn. Onze eieren zijn vrij van Fipronil.''

Monsters

Paula de Jonge, persvoorlichter NVWA kan nog niet aangeven om hoeveel bedrijven het precies gaat. ,,We zijn druk bezig met bellen van de bedrijven en het nemen en onderzoeken van monsters. We zijn gisterochtend begonnen met het onderzoek van bedrijven waarvan wij aannemen dat ze het verboden middel hebben gebruikt.’’ De NVWA heeft een deel van de administratie can Chickfriend gekregen, die door de politie in beslag was genomen, zodat zij aan de hand van facturen kunnen zien welke pluimveebedrijven die vanaf 1 januari 2017 zaken heeft gedaan met Chickfriend uit Barneveld. De Jonge: ,,Mocht een bedrijf besmet zijn, dan blijven ze geblokkeerd tot het moment dat ze kunnen aantonen dat ze weer schoon zijn. Hoe lang dat duurt zal afhangen van hoe de pluimveehouder dit aanpakt.’’ De ondernemer zal alles waar maar een spoortje van Fipronil op of in te vinden is, moeten vernietigen. Dat betekent dus dat de aanwezige kippen en eieren zullen moeten worden afgevoerd, maar ook zal de mest moeten worden verbrand en de stallen ontsmet moeten worden. ,,De pluimveehouder zal een plan van aanpak daartoe aan ons moeten voorleggen en wij zullen dit dan accorderen,’’ legt de persvoorlichter uit. ,,De ondernemer is zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van dat plan, daar gaan wij niet over. Wel zullen we steekproeven gaan nemen of de eieren of kippen inderdaad vrij zijn van Fipronil.’’ Volgens de NVWA is er geen direct gevaar voor de volksgezondheid. Pas bij langdurige consumptie van eieren die Fipronil bevatten, kunnen er mogelijk wel schadelijke effecten optreden.