Vijfhonderd jaar Reformatie 

ERMELO - Volgende maand is het vijfhonderd jaar geleden dag de kerkhervorming begon, op 31 oktober 1517 met Maarten Luther in Wittenberg. De hele maand oktober staat ook in Ermelo in het teken van deze herdenking van de Reformatie. Op verschillende locaties vinden diverse activiteiten plaats voor jong en oud.

Dit programma is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen de kerken die deelnemen in het Overleg Kerken Ermelo (OKE) en de ouderenbond KBO-PCOB, de Oudheidkundige Vereniging ‘Ermeloo’ en Christelijk College Groevenbeek.

Programma

Op woensdag 20 september om 14.15 uur is er een open middag van ouderbond KBO-PCOB in De Baanveger. Miny Sonnenberg uit Veessen spreekt dan over de Katharina von Bora: ‘De morgenster van Wittenberg’, zo noemde Luther haar. Toegang vrij. Op zaterdag 7 oktober staat het Ontmoetingsconcert in de Immanuelkerk om 20.00 uur volledig in het teken van de Reformatie met muziek van Luther en Bach. Op dinsdag 24 oktober om 19.30 uur komt tijdens de open avond van de Oudheidkundige Vereniging ‘Ermeloo’ in de Immanuelkerk historicus Sander Wassing spreken over ‘Hoe het “Lutherde” op de Veluwe.’ Toegang vrij. Donderdag 26 oktober is het tijd voor ‘Tafelgesprekken’, waar Luther zo bekend mee geworden is. Van 18.00 tot 21.00 uur samen aan tafel in de RK Goede Herderkerk en tussen de gangen door zullen ds Peter Hoogstrate, ds Peter Verbaan en pastoor Harold Zemann met de tafelgenoten in gesprek gaan. Deze activititeit is een samenwerking van Leerhuis Ermelo en Vorming & Toerusting Ermelo. Tijdig aanmelden via de website, er is beperkt plaats.

Kees van der Zwaard

Maandag 30 oktober komt om 19.30 uur theatermaker en theoloog Kees van der Zwaard met zijn voorstelling ‘Hier sta ik…’ naar Chr. College Groevenbeek. Een monoloog over vriendschap en verraad. Dinsdag 31 oktober, de avond zelf, om 19.30 uur is er een interkerkelijke herdenking in de Herv. Oude Kerk met muziek en teksten door voorgangers en musici uit de verschillende kerken. Toegang vrij. Donderdag 23 november om 20.00 uur komt tenslotte Prof. Herman Selderhuis uit Apeldoorn in de Herv. Oude Kerk spreken over ‘Kerk op de pauzeknop - 500 Jaar Reformatie en de kerk van morgen.’ Een activiteit van Vorming & Toerusting Ermelo. Bij al deze activiteiten is iedereen hartelijk welkom. Meer informatie is te vinden op de website www.refo500ermelo.nl.

Scheiding en verscheidenheid

In het Overleg Kerken Ermelo werken samen de Hervormde Gemeente (PKN), Gereformeerde Kerk (PKN), Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt), Nederlands Gereformeerde Kerk, Christelijke Gereformeerde Kerk en Rooms-Katholieke Kerk. De Reformatie heeft veel scheidingen en verscheidenheid tot gevolg gehad. De initiatiefnemers van het OKE hopen met deze gezamenlijke herdenking te benadrukken dat er meer is dat hen bindt dan (onder)scheidt. Wellicht werpen de kwesties die aanleiding gaven tot de Reformatie en Contrareformatie en het nieuwe elan dat daar toen uit voortkwam, licht op de uitdagingen van het evangelie in de wereld van vandaag.