Zuinig zijn op Ermelose geschiedenis


ERMELO – In september 2012 brachten Natalie Overkamp en Gert Hofsink in opdracht van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo, museum Het Pakhuis en Open Monumentendag Ermelo een boek uit over historische boerenerven in de gemeente Ermelo. Zaterdag 9 september, vijf jaar later, wordt het tweede deel gepresenteerd.

Op zaterdag 9 september wordt het boek Boeren ontmoeten in Ermelo gepresenteerd. De eerste exemplaren zijn voor een aantal (oud) wethouders van agrarische afkomst. ,,Er zijn geen echte Ermelose agrarische ambtenaren, raadsleden of collegeleden meer op het Ermelose gemeentehuis,’’ leggen de schrijvers Natalie Overkamp en Gert Hofsink uit. ,,En dat is eigenlijk armoede, want daardoor is er feitelijk niemand die zich verantwoordelijk voelt voor ons agrarisch erfgoed. Laten de oud-wethouders, met ons boek in de hand, maar vaker het gemeentehuis binnenlopen en wijzen op onze historie.’’ Er blijven steeds minder authentieke boerderijen in Ermelo over. Binnenkort wordt boerderij De Boomen gesloopt en het monumentale boerderijtje van Van Nijhuis aan de Zeeweg staat op instorten. Dat is de reden waarom Overkamp en Hofsink de verhalen van de boerderijen willen vastleggen. Nu kan het nog.

Volop geschiedenis

,,Een ander voorbeeld maak ik van nabij mee. Boerderij De Heuvel, de enige boerderij die over is van de zes die gestaan hebben op Landgoed Veldwijk, valt langzamerhand van ellende ook in elkaar. En niemand neemt daarin zijn verantwoordelijkheid. En dat is heel frustrerend. Alsof we nog niet genoeg hebben geleerd van de ‘fouten’ uit het verleden,’’ vertelt Hofsink. ,,De Heuvel, een boerderij waar ook nog eens de oorsprong ligt van de Gereformeerde kerk in Ermelo, heeft een plek in ons boek gekregen. We spraken daarvoor met de kinderen van Eibert Bos, de laatste bewoner van de boerderij. Zij vertelden dat ze elke keer met tranen in de ogen langs de boerderij fietsen. De plek van hun kinderjaren, waar ze zoveel mooie momenten hebben beleefd, is hevig in verval. Maar ook verdriet over hoe de tuin er nu bij staat want moeder Bos was daar altijd zo precies op.’’ Hoe kunnen we, maar natuurlijk vooral gemeente Ermelo en GGz Centraal, dit laten gebeuren met Ermelo’s historie?, vragen de schrijvers zich regelmatig af.

 Kerstcadeautje

Het boek De Boer op in Ermelo werd in 2012 uitgebracht en was binnen vier maanden uitverkocht. ,,We dachten nog dat het wel een leuk Kerstkado zou zijn, maar zover kwam het dus niet,’’ lacht Overkamp. Regelmatig, ook het laatste jaar nog, werden ze benaderd of er nog een exemplaar van De Boer op in Ermelo te koop was en daarom vroegen ze zich af of er een herdruk zou moeten komen. ,,Maar, uiteindelijk hebben we er voor gekozen dit niet te doen. We besloten in te zetten op een tweede deel over de historische boerderijen,’’ legt Natalie Overkamp uit. Halverwege 2013 besloten de schrijvers zich te gaan bezig houden met de voorbereidingen voor deel twee. ,,We gingen inventariseren, zochten naar onderwerpen en benaderden alvast boeren,’’ vertelt Hofsink. Ze kregen er weer zin in, maar gaandeweg werd het steeds lastiger om tijd te vinden om zich met het boek bezig te houden. Andere projecten, waaronder de digitale nieuwssite Ermelo van NU, slokten hun vrije tijd op. Hofsink: ,,En elk jaar opnieuw zeiden we tegen elkaar nu toch echt het boek te realiseren. Maar dan was het jaar weer om en bleek het weer niet gelukt.’’

 Deel drie?

Toen Hofsink en Overkamp hoorden dat het thema van Open Monumentendag 2917 Boeren, burgers en buitenlui had, en ze dus weer de boer op konden, hebben ze de knoop doorgehakt. Nu moet het boek af! De afgelopen twee maanden werd veel tijd vrijgemaakt voor het boek, wat ondertussen de titel Boeren ontmoeten in Ermelo had gekregen. ,,En onze drie weken vakantie hebben we volledig besteed aan het boek,’’ legt Overkamp uit. ,,Konden we tenminste veel uren maken, afspraken maken met de boeren, zoeken op internet, foto’s uitzoeken en alles wat er voor nodig is om een boek te maken.’’ En het was geen straf want Overkamp en Hofsink zijn echte ‘mensen-mensen’. Overkamp: ,,Dus wat is er dan mooier om bij mensen thuis de verhalen te horen over hun passie?’’ Naast het schrijven en het maken van foto’s nemen ze ook de opmaak en lay-out van het boek in eigen hand. Overkamp: ,,Dat is wel zo handig, want nu kun je het allemaal zelf bepalen. We hoeven het er alleen maar samen over eens te zijn.’’ De schrijvers sluiten niet uit dat er ooit nog een volgend deel van deze serie uitgegeven wordt. ,,Er zijn immers nog meer boerderijen in de verschillende buurtschappen die het waard zijn dat de geschiedenis daarvan voor het nageslacht wordt bewaard. Dus wie weet, komt er zelfs nog wel een deel vier,’’ lacht Hofsink. Het boek is vanaf zaterdagmiddag te koop bij museum Het Pakhuis, Bruna, Riemer&Walinga boekverkoopers, woonwinkel Buiten- en Binnengoed en bij de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo. De prijs van dit 200 pagina's tellende boek,vol prachtige (kleuren)foto's, waaronder veel uit oude familiealbums is € 22,50.