Karakteristiek pand haalt halve net eeuw niet

 

ERMELO - Van de week is de sloop begonnen van het bijna vijftig- jarigepand van de voormalige Jaarsma Woninginrichting op de hoek Postlaantje-dokter Holtropstraat. De firma Kamphorst heeft er een flinke kluif aan.

In 1930 begon F. Jaarsma een woninginrichting- en meubelzaak aan de Stationsstraat. In de jaren vijftig verhuisde hij naar het Postlaantje. In de loop der jaren kreeg de winkel diverse wijzigingen in aanduiding: F. Jaarsma Meubelmagazijn ’t Woonhuys (1930), Woninginrichting ’t Binnenhuys (1938), Meubeltoonkamer ’t Binnenhuis (1950) Jaarsma Woninginrichting (1970), Jaarsma Interieurverzorging (1980). In 1968 werd er begonnen met de bouw voor een nieuw pand voor Jaarsma op de hoek Postlaantje-dokter Holtropstraat. De heer G.F. Jaarsma metselde op 1 oktober 1968 de eerste steen voor het nieuwe pand. De heer Jaarsma meldde dat het een uitbreiding was van zijn bestaande winkel in de Stationsstraat en de toonzaal aan het Postlaantje. Boven de winkel worden twee lagen woonflats gebouwd. ‘Samen achttien kleine woonflats voor even zoveele personen. Die zijn bedoeld voor zelfstandige, werkende mensen, in hoofdzaak dames’, zo meldde Jaarsma aan de krant. Op woensdagmiddag 7 mei 1969 werd het nieuwe pand door burgemeester H.J. Langman geopend. Een mijlpaal in het zestig jarig bestaan van Jaarsma woninginrichting in Ermelo.

 Martens

Na diverse verbouwingen en veranderingen sloot Jaarsma Woninginrichting in 1993 haar deuren voorgoed. Begin 1995 verhuisde woningstoffeerder John Martens naar het oude pand van Jaarsma. Omstreeks 2000 begon WoonDecor Martens, ondertussen overgenomen door Hans Trapman in dit pand. In april 2015, er wordt al enige tijd gesproken over de sloop van de panden aan het Postlaantje, besluit Trapman te verhuizen naar een ander pand aan de Stationsstraat. Het pand van Jaarsma kwam leeg te staan. Af en toe werd er nog wel eens een expositie gehouden maar gaandeweg werd het pand leger en leger. Over enkele weken is Jaarsma Woninginrichting een deel van de Ermelose Middenstandsgeschiedenis.