Alle balkons vertonen gebreken

ERMELO - Alle 142 balkons van Uwoon-woningen in Ermelo moeten worden afgebroken. Dat is de conclusie van het technische onderzoek dat Uwoon vorige maand heeft laten doen.

Half juli meldde de woningcorporatie dat er van 142 woningen de balkons uit voorzorgsmaatregelen werden afgesloten. ,,De gebreken aan de balkons kwamen aan het licht bij de gebruikelijke inspecties die om de zoveel tijd aan de woningen plaatsvinden,” meldde Iris Uittien, manager bij Uwoon. Om wat voor gebreken het gaat en hoe dit heeft kunnen ontstaan wil men niet zeggen. Om te voorkomen dat er ongelukken zouden gebeuren, werden er schotten geplaatst. Inmiddels is duidelijk geworden dat alle balkons verwijderd moeten worden. Dit wordt op dinsdag 19 september met de bewoners overlegd.

Opties

Uwoon biedt de huurders twee opties. Er is de mogelijkheid om het balkon te vervangen voor een nieuwe, maar men kan er ook voor kiezen dat er in plaats van het oude balkon een voorziening wordt geplaatst zodat de deur gewoon open kan. ,,Een soort Frans balkon,” vertelt Hein Klip, manager bedrijfsvoering. ,,Afhankelijk van de wensen van de huurders zullen we het zo snel mogelijk oplossen.” Over de inhoudelijke problematiek en hoe de gebreken hebben kunnen ontstaan durft Klip geen uitspraak te doen. Met het afsluiten van de balkons heeft men in elk geval willen voorkomen dat, door een grote belasting, de balkons van de woningen af zouden vallen. Het dringende advies van Uwoon is dan ook de balkons niet te betreden. Geen van de balkons voldoet namelijk meer aan de veiligheidsnormen.