Vijfde beeldbank OVE online

ERMELO - Met de onthulling van het naambord aan het nieuwe pand, opende burgemeester André Baars vanmiddag de nieuwe sociëteit van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo. Daarnaast stelde hij ook nog de vijfde beeldbank in werking. 

,,We hadden een mooie ruimte boven de Kringloopwinkel in de voormalige Kohnsammschool aan de burgemeester van Oordt straat. Maar, eind vorig jaar kregen we te horen dat we moesten gaan uitzien naar een nieuwe ruimte,’’ vertelde voorzitter Steven van Loo. ,,De kringloopwinkel had meer ruimte nodig. Op zich vervelend, maar echt toegankelijk was het voor onze leden, boven ook niet.’’ De historische vereniging moest op zoek naar nieuwe ruimte, en dat viel nog niet mee. Een eigen ruimte, dat hadden de oprichters van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo tachtig jaar geleden niet kunnen bedenken. Tandarts de Graaf, die een aantal mensen om zich heen verzamelde om een vereniging op te richten, begon met tien leden. ,,Nu, in 2017 hebben we er zo’n 1330,’’ meldde Van Loo trots. Hoewel het bestuur van mening was dat ook de lokale overheid een verantwoordelijkheid hierin moest nemen, bleek dit teveel van het goede. Na een lange zoektocht kwam het pand van de voormalige fysiotherapie in de Croonenburghflat in beeld. Na wat gesprekken met de eigenaar kon men he teens worden en de nieuwe soos was een feit. Echter, voorlopig voor twee jaar.

Naambord

Burgemeester André Baars mocht het naambord onthullen en ging vervolgens tijdens zijn toespraak over in het dialect. Immers, Baars is van Achterhoekse geboorte, en kon dus nog aardig ‘plat proaten’. ,,Een belangrijke taak van de Ouheidkundige Vereniging is het in stand houden van het plaatselijk dialect. Wat mij betreft mag de dialectwerkgroep ook wel groter worden,‘’ sprak Baars. Baars is zelf actief in de werkgroep voor de Neder-Saksische taal, waar uiteindelijk ook het ‘Armelo’s ‘ een onderdeel van is. ,,Ik zou me sterk willen maken om eens een raadsvergadering in het dialect te houden,’’ aldus de burgemeester. Al realiseerde hij zich ook dat, door gebrek aan échte Ermeloërs in de raad, het best wel eens lastig zou kunnen worden. ,,En waarom niet op de Ermelose basisscholen aandacht schenken aan het dialect?’’ gaf hij het verenigingsbestuur mee.

 Beeldbank

Vervolgens ging het hele gezelschap de sociëteit binnen, waar op de website van de OVE een klok aan het teruglopen was. Om precies kwart voor twee stelde Baars via internet de vijfde beeldbank in werking. ,,Het is de collectie publicaties,’’ legde Theo Koster, coördinator Documentatiewerkgroep uit. Via deze beeldbank worden veel documenten en andere geschriften openbaar gemaakt. Vervolgens demonstreerde hij de beeldbank door ‘gemeente’ in te toetsen. Vervolgens verschenen er veel documenten die betrekking hebben op de gemeente Ermelo. Koster: ,,Het is een uitbreiding van de vorige vier beeldbanken, waardoor de geschiedenis van Ermelo ook digitaal steeds uitgebreider en toegankelijker wordt.’’