Inwoners maken kennis met ambelijke organisatie

ERMELO - Voor het eerst deed de gemeente Ermelo dit jaar mee aan de Dag van de Democratie. Afgelopen zaterdag waren de deuren van het gemeentehuis daarom geopend voor publiek en konden inwoners kennismaken met raadsleden, maar ook met de ambtelijke organisatie. Op het Raadhuisplein waren de brandweer, politie en de buitendienst vertegenwoordigd.

Deze Open Dag was door de gemeente aangegrepen om in contact te komen met de inwoners. Informatiestands over duurzaamheid, bosbeheer en 'Heel Ermelo Beweegt' waren sterk bemenst. Toch lieten de burgers het enigszins afweten. Geen belangstelling of onbekend met het thema ‘democratie’? Raadslid Ronald van Veen mocht de prijzen uitreiken voor de fotowedstrijd die aan deze dag was gekoppeld. Zo kregen Wolter van Dijk, Ela Geitenbeek en Herma Visser een VVV cadeaubon. Ook was er een aanmoedigingsprijs voor mevrouw Knoppert die een foto van Groevenbeek Klassiek maakte. Blikvanger was de politie te paard. Veel kinderen kwamen even bij de paarden kijken. ,,Maar wat dit met democratie te maken heeft, weet ik niet," zegt de ambtenaar in functie. ,,Leuk is het wel, zeker nu de zon doorbreekt." 

Speeddaten

Kinderen mochten zelf een ambtsketen knutselen. Ook konden ze een paspoort voor hun pop of knuffel laten maken. In de tuinkamer van De Dialoog waren alle politieke partijen vertegenwoordigd om te speeddaten. ,,Er kwamen hele verschillende vragen,’ vertelt Folkje Spoelstra (ChristenUnie). ,,Sommige vragen waren persoonlijk, maar veel mensen wilden ook bijvoorbeeld weten of we nog wat konden doen ten aanzien van de vliegroutes vanuit Lelystad.” Perswoordvoerder Monique Winters: ,,We kijken terug op een mooie dag. Wellicht heeft het weer gezorgd voor wat minder publiek.” Op de vraag of de gemeente volgend jaar opnieuw deelneemt aan de Dag voor de Democratie moet ze echter negatief antwoorden. ,,Maar dat heeft ermee te maken dat als het goed is er hard gewerkt wordt aan de verbouwing van het gemeentehuis.” In 2019 zou het kunnen zijn dat er weer een Open Dag wordt georganiseerd, wellicht gecombineerd met deze landelijke dag.