Bewoners willen vaker naar buiten

ERMELO - Tijdens de Nationale Sportweek trokken bewoners van Zorgcentra De IJsvogel en De Amaniet er op uit. Zij gingen lopend, met rollator of rolstoel aan de wandel met leerlingen van klas 3 Zorg en Welzijn van het Christelijk College Groevenbeek. Deze activiteit komt in de week waarin het Sociaal Cultureel Planbureau bekent maakt dat een kwart van de ouderen in een verpleeghuis naar eigen zeggen zelden of nooit buiten komen.

Bijna de helft van de bewoners van verpleeghuizen zegt dat ze vaker naar buiten willen, maar een wandeling of een boodschap lukt niet altijd meer. Afgelopen week was het juist die beweegactiviteit die de jongeren en ouderen samenbracht. Goed voor de vitaliteit van ouderen en hun aansluiting in de samenleving, maar ook goed voor het maatschappelijk bewustzijn van jongeren. 
De wandeling was voor de leerlingen een buitenschoolse activiteit die precies aansloot bij het vak sport en bewegen en mens en activiteit. 

Bewoners willen vaker naar buiten


Bewoners willen vaker naar buiten, maar dat lukt niet altijd. Als oorzaak hiervoor noemen de ouderen gezondheidsproblemen, maar ook omdat er niemand is die hen kan brengen en halen. 
De Nationale Sportweek was een mooie aanleiding voor de buurtsportcoaches van ‘Heel Ermelo Beweegt’ om deze activiteit te organiseren. En het was zeer geslaagd, zowel de ouderen als de jongeren hebben genoten. De organisatie heeft besloten het wandelen met regelmaat te herhalen. Vanuit het beleidsveld sport kun je veel bereiken. Daarom pakt de gemeente Ermelo thema’s als bewegen, gezondheid en leefbaarheid zo veel mogelijk integraal op.