Presentatie NMP-boekje tijdens Open Dag De Varenhof

ERMELO - Gisteren presenteerde de Stichting Natuur- en MilieuPlatform (NMP) Ermelo het eerste exemplaar van een wandelrouteboekje over de gemeentelijke begraafplaats Koningsvaren te Ermelo. Dat gebeurde tijdens de Open Dag in het Uitvaartcentrum De Varenhof. Een van de samenstellers, Bert van Polen overhandigde het eerste exemplaar aan de heer ds. A.F. Troost.

Het NMP nam dit initiatief omdat de begraafplaats Koningsvaren dit jaar 100 jaar bestaat. Een begraafplaats is een plek waar men niet graag komt, het is verbonden met verdriet en rouw. Toch is de gemeentelijke begraafplaats de moeite van een bezoek waard. Er staan prachtige en bijzondere bomen en coniferen. Er zijn graven te vinden van mensen die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Ermelo. Het is een sfeervolle en ecologisch waardevolle ‘groene oase’ in het dorp.

Wandeling

Na de presentatie wandelden geïnteresseerde bezoekers een deel van de route. Bert van Polen legde uit dat ruim honderd verschillende bomen en coniferen op de begraafplaats op naam zijn gebracht, geregistreerd en beschreven met de wettenschappelijke en Nederlandse naam. Een selectie daaruit heeft een nummer gekregen wat duidelijk zichtbaar is vanaf de looppaden. Naast diverse soorten eiken, staan er bijzondere soorten zoals doodsbeenderenboom, judasboom, geelhout, sneeuwklokjesboom, zakdoekjesboom, Japanse witte den en parasolden.

Historie

Tijdens de rondleiding was er aandacht voor de 100-jarige historie. De begraafplaats werd in 1917 in gebruik genomen, toen de maximale capaciteit op de oude begraafplaats aan de Putterweg was bereikt. In 1969 werd de eerste uitbreiding in gebruik genomen. De tweede en laatste uitbreiding kwam in 1993 gereed. De bouw en het gebruik van het baarhuisje en de aula kwamen aan bod. Peter van der Velde vertelde kort iets over de graven van de heer en mevrouw Kohnstamm en Van der Meijden, ds. Boer en de familiegraven van Kortlang en Knevel. Het boekje is te koop bij VVV Ermelo en boekhandel Riemer en Walinga. www.nmpermelo.nl