Rotarians in actie voor blije gezichten

ERMELO/ REGIO - Zeventien 'Hoogvliegers' gingen zaterdag met ondersteuning van Rotary Harderwijk – Oud Groevenbeek in Lelystad de lucht in. Reeds 5 jaar organiseert Rotary Harderwijk – Oud Groevenbeek in de eerste week van september een bedrijven tennistoernooi waarvan de opbrengst beschikbaar is voor Stichting Hoogvliegers. Daardoor konden zaterdag kinderen uit voornamelijk Ermelo, Putten en Harderwijk, met ouders, vriendjes of vriendinnetjes en onder begeleiding van ervaren piloten de lucht in.

Stichting Hoogvliegers (Soest) is een non profitorganisatie die dit jaar haar tienjarig bestaan viert.,, En bestaansrecht heeft deze Stichting! Dat is inmiddels wel ruimschoots bewezen," zegt Jan Vonkeman namens de Rotary. ,,Met een keur aan vrijwilligers organiseert de Stichting, die inmiddels door allerlei vormen van donaties ook zelf beschikt over een vliegtuig, twee trailers en een eigen bus, vliegtochten voor (ernstig) zieke en gehandicapte kinderen in de leeftijd van 6 tot 17 jaar. Zij laat hen voor één dag piloot zijn èn als het even kan zelf een vliegtuig besturen." 

Slecht jaar

Jaarlijks gaan er ongeveer 600 tot 800 kinderen mee met een vlucht. Dat gebeurt op 10 tot 15 vliegdagen met maximaal 70 kinderen. ,,Soms zijn er ook individuele vluchten voor zeer zieke kinderen," aldus Vonkeman. Eerder dit jaar moesten in juni een aantal door de Stichting georganiseerde vluchten vanaf Lelystad worden geannuleerd wegens slecht weer. ,,Dit betekende dat voor die dag twintig vluchten geen doorgang konden vinden. Van Colin, staflid van de Stichting, begreep ik dat 2017 sowieso qua weer een heel slecht jaar is." Jan Vonkeman weet hoe groot de teleurstelling voor de kinderen dan is. ,,Het is mooi als je deze kinderen even een momentje van geluk kunt geven. Dat is toch schitterend." Blauwe luchten, prima humeur, een perfecte organisatie en drie inzetbare vliegtuigjes stonden zaterdag garant voor succes. ,,Nou en dat was er, zeker weten! Alle kinderen gingen naar huis met een T-shirt, een pet en een echt diploma, ondertekend door de piloot en de Hoogvlieger zelf! De andere kinderen die deze dag niet hebben gevlogen, zullen waarschijnlijk naderhand alsnog in een vergelijkbare setting hun diploma gaan behalen." 

Stralen

De Rotaryclub Harderwijk – Oud Groevenbeek is dankbaar dit kleine beetje geluk en welzijn te hebben kunnen geven aan deze kinderen, bij wie de blijdschap van het gezicht afstraalde. En die blijdschap straalde overigens ook af van de gezichten van de ‘Rotarians in action’ deze dag. ,,Dit initiatief verdient (nog) meer navolging," aldus Vonkeman.