Jonge spuitgasten staan hun mannetje tijdens landelijke finale 

ERMELO/ PUTTEN - De beste tien jeugdbrandweerkorpsen van Nederland streden zaterdag in Houten tijdens de landelijke finale. In aanloop hier naar toe behaalde de Jeugdbrandweer Putten Ermelo twee maal een eerste plaats. De derde plaats in de halve finale in Goes afgelopen zomer gaf recht op deelname aan de landelijke finale.

De korpsen kregen zaterdagmorgen de melding van rookontwikkeling. Een voorbijganger had dit geconstateerd bij de land- en tuinbouwschool in Houten. Toen het korps aankwam op de locatie bleek de sleutelhouder niet de juiste sleutel bij zich te hebben. Daarom moest de deur door de brandweer geforceerd worden. Eenmaal binnen bleek er brand te zijn en waren er twee slachtoffers. Eén op een tractor en één zat opgesloten op een zoldertje. De bevelvoerder gaf het sein middelbrand. Bij middelbrand wordt assistentie van een tweede tankautospuit en een Officier van Dienst gevraagd. Met behulp van de tweede tankautospuit (zes brandweermannen extra) kon het slachtoffer op het zoldertje worden gered. Vervolgens moest de brandhaard worden afgeblust. 

Aspiranten

Na 35 minuten, de wedstrijdtijd, werd onder leiding van een jurylid een AAR (After Action Review) gehouden. Dit is een evaluatie waarin de ploeg zelf positieve resultaten en de leerpunten bespreekt. De leerpunten worden tijdens de oefenavonden gebruikt. Jeugdbrandweer Putten Ermelo heeft uiteindelijk een achtste plek behaald. De finaleplaats was al een hele mooie prestatie. In Houten wist het team zich omhoog te werken naar de achtste plaats, dit is heel bijzonder omdat er in Nederland 150 jeugdbrandweerkorpsen zijn. De huidige ploeg Aspiranten speelde voor de laatste keer een wedstrijd voor de jeugdbrandweer. Zij zijn bijna allemaal 18 jaar dit jaar en dat betekent dat zij stoppen bij de jeugdbrandweer. Het laatste jaar zijn er al vier ‘doorgestroomd’ naar de ‘gewone’ brandweer. De jeugdbrandweer Putten Ermelo is daarom op zoek naar nieuwe leden tussen de 12 en 16 jaar. Geïnteresseerden kunnen langskomen op de donderdagavond om 18.30 uur op de brandweerkazerne in Ermelo.