Insecten om te eten

ERMELO - Ruim 150 kinderen uit groep 7/8 van de Ireneschool, De Arendshorst, Augustinusschool, Beatrixschool, Margrietschool en Prins Willem-Alexanderschool deden vandaag mee aan de Dag van de Duurzaamheid in De Dialoog. Burgemeester André Baars en wethouder Jan van Eijsden lieten zien hoe belangrijk gezond ontbijten is. Daarna gingen de kinderen aan de slag met het thema 'duurzaam en gezond voedsel'. 

Gezonde, duurzame voeding is niet voor elk kind even vanzelfsprekend. Het eten van fruit is gezond voor een kind in de groei en past goed in een gezond dieet. Met een gezonde dosis humor liet de burgemeester zien wat er in een gezonde shake ging en ontdekten kinderen welk drankje het meeste suiker bevat. Ook leerden ze dat insecten eetbaar zijn.

Workshops Eet Duurzaam Smakelijk!

Hoeveel water gebruikt een volwassene per dag? Dit kwam aan bod in de workshop van het Stichting Natuur- & MilieuPlatform Ermelo. Met diëtiste Henka Spriensma speelden de leerlingen het gezonde voedingsspel. Hoeveel suiker zit er in een pakje appelsap? Jogg Like Ermelo deed met de kinderen de zoete drankjes test. Martijn Uljée, kok van Brasserie De Volksmond, maakte met de leerlingen gezonde drankjes met vers fruit en natuurlijk werd er veel geproefd.  

Nootjes op pootjes

Wie eens wat anders wilde proeven, kon terecht bij de workshop van museum Het Pakhuis. In samenwerking met Kreca (Ermelose insectenkwekerij) hadden de medewerkers Maud Onderweegs en Jan Vosselman een workshop met sprinkhanen, krekels en buffalowormen in elkaar gezet. Het eten van minder vlees is een groeiende trend. ,,Tachtig procent van de wereldbevolking eet dagelijks insecten. Bovendien bevatten insecten heel veel eiwitten en proteïne,” vertelt Onderweegs terwijl ze chocolaatjes met krekels serveert. ,,Ze noemen insecten ook wel nootjes op pootjes."