Focus ligt op gezond ontbijt

ERMELO - Burgemeester André Baars smeerde gisterochtend broodjes voor de leerlingen van de Margrietschool. De kinderen van groep 4/5 mochten namelijk bij hem op visite vanwege het Nationaal Schoolontbijt. Tijdens de week van het Nationaal Schoolontbijt ontbijten meer dan een half miljoen kinderen in het land op school, met als doel om te leren hoe belangrijk een gezond ontbijt is.

Ook de Ermelose burgemeester steunt dit initiatief, net als zo’n 250 collega-burgemeesters. Aan de ontbijttafel, die opgesteld was in de foyer van de Dialoog, maakten de kinderen en de burgemeester kennis met elkaar. Terwijl Baars jam op een broodje smeerde, konden kinderen ook vragen stellen. Natuurlijk wilden ze weten hoe oud de burgemeester was. Ook konden ze de ambtsketen eens goed van dichtbij bekijken.

Gezond ontbijt

Natuurlijk was het voor veel kinderen een speciaal ontbijt. Niet voor iedereen was het een ideaal ontbijt. Stijn bijvoorbeeld eet liever poffertjes als ontbijt. De korstjes van zijn brood liet hij dan ook liggen. De jongens aan een tafel aan de overzijde aten wel hun brood op, maar niet voordat het ruim bestrooid was met suiker. Een aantal jaar geleden stond het Nationaal Schoolontbijt ter discussie. Hagelslag en de zoete drankjes gingen daarna van tafel. Yoghurt kwam ervoor terug. En dat wilden sommige kinderen donderdagmorgen best proberen. Tien jaar geleden ging nog een op de vijf kinderen zonder ontbijt naar school. Nu gaat nog maar 5 procent zonder ontbijt de deur uit. Tijdens de vijftiende editie van het Nationaal Schoolontbijt ligt de focus daarom op een gezond ontbijt.