Dagbesteding zoekt nieuw onderkomen 

ERMELO - Op 15 november bestaat de natuurwerkplaats Materra tien jaar. Bas Lussenburg Is een van de eerste cliënten van deze stichting. ,,Ik kan wel het boegbeeld van de organisatie genoemd worden,” vertelt hij lachend. Dan wel in één adem genoemd met oprichter Gé Pak. Deze Ermeloër droomde jaren van zijn natuurwerkplaats en wist dit in 2007 concreet te maken.

Creatief als Pak was, wist hij Materra in korte tijd op de kaart te zetten. Hij had maar één doel, een goede werkplek creëren voor mensen met een beperking. Op 31 augustus 2010 overleed deze oprichter echter op 57-jarige leeftijd. Zijn gedachtegoed is ook in de jaren daarna overeind gebleven. Wel moest de organisatie in 2014 verhuizen naar ’t Speulder aan de Wilhelminalaan in Ermelo. En opnieuw staat de natuurwerkplaats aan de vooravond van een verhuizing. ,,We weten nog niet waarheen, maar de tijd tikt door en we zijn naarstig op zoek naar een nieuw onderkomen,” meldt manager Mariëlle van Ramshorst. ,,Het begon in een Portakabin die opgesteld stond achter Bartiméus,” aldus Bas Lussenburg. ,,We deden toen veel groen werk in het bos en op de heide van Groevenbeek.” Lussenburg weet nog hoe de organisatie groeide toen er aan de Horster Zoomweg een onderkomen werd gerealiseerd.

Opdracht voor Sinterklaas

De dagbesteding moet steeds vaker meebewegen richting participatie. Verhuizing naar 't Speulder zorgde voor een sterke samenwerking met InteraktContour. ,,De veranderingen hebben ervoor gezorgd dat we continue moeten kijken wat mensen kunnen,” vertelt Van Ramshorst. ,,Zo bieden we nu ook licht productiewerk en we zien dat een aantal mensen daar houvast aan hebben.” De manager ziet vooral een diversiteit van cliënten ,,Iedereen mag zijn zoals die is en mensen komen hier tot hun recht.” Voor Lussenburg is Materra een tweede thuis geworden. ,,Ik ben er wekelijks te vinden.” Overigens gaat de natuurwerkplaats ook mee met nieuwe ontwikkelingen. Zo is men actief op sociale media, ook voor verkoop van producten. Daardoor wordt er ook meer op bestelling gemaakt. De laatste weken werden er drie houten stoomboten gemaakt. ,,Voor Sinterklaas natuurlijk," zegt Fred van Duijn trots. ,,Als hij nu niet kan komen, dan weet ik het niet meer," grapt hij er achteraan op Facebook.  

Bescheiden feest

Het tienjarig bestaan wordt gevierd met cliënten, vrijwilligers, omwonenden. ,,Iedereen is welkom hoor, maar we houden het bescheiden,” vertelt Van Ramshorst. Die keuze is gemaakt omdat men niet weet waar Materra over een jaar staat. ,,Mochten we een nieuw onderkomen hebben, dan willen we dat ook weer feestelijk openen.” De natuurwerkplaats kijkt samen met InteractContour naar mogelijkheden. Ook wordt onderzocht of er een combinatie kan worden gemaakt met de ZorgOutlet en De Zaak van Ermelo. ,,Maar dan is er heel veel ruimte nodig. Dus ook individueel als Stichting Materra kijken we rond,” aldus Van Ramshorst.