'Lokale ondernemers financieren de intocht en Het Pakjeshuis '

ERMELO – Nog anderhalve week en dan vertrekt Sinterklaas weer naar Spanje. Voor die tijd moet hij nog even lokaal zaken doen. Waarom? Omdat de lokale ondernemers bijvoorbeeld de intocht betalen. En dat beloont de goedheiligman. ,,Lokaal zaken doen is belangrijker dan ooit,” vertelt hij. ,,Als de winkeliers nu omzet mislopen, merken we dat op den duur op heel veel manieren.”

De Sint is dan ook grote voorstander van ‘Buy local’, niet alleen waar het gaat om cadeautjes. ,,Er zijn verschillende redenen waarom het goed is lokaal zaken te doen. Allereerst stimuleert het de lokale economie en dus ook de werkgelegenheid. Maar sta er ook eens bij stil dat vrijwel iedere (sport-)vereniging afhankelijk is van sponsoren en dat zijn over het algemeen lokale ondernemers. En wat te denken van evenementen? Organisaties kunnen dat niet zonder financiële middelen. Kijk naar Groevenbeek Klassiek, Fete de la Musique, maar ook Het Pakjeshuis waar we nu zo’n drieduizend kinderen ontvangen. Dit kan mede doordat lokale ondernemers sponsoren. Daarom verdienen ze het dat mensen uit Ermelo ook lokaal kopen.”

Kleintjes

In Ermelo wordt momenteel veel georganiseerd, vaak door enthousiaste vrijwilligers. ,,Dat is prachtig om te zien en daar worden heel veel mensen blij van. Winkeliers ondersteunen dit om ‘leven’ in het dorp te houden. En Ermelo heeft een grote diversiteit aan winkels. Mooie winkels! Want vanaf vandaag is er zelfs een benoemd tot Hofleverancier!” Maar let Sinterklaas dan niet op de kleintjes? ,,Zeker wel, maar vaak ben je lokaal niet veel duurder uit als je alles bij elkaar optelt. Is het verschil dan wel zo groot? En tel daar dan bij op dat als we alles via internet kopen, er geen leefbaar dorp meer is, er geen sponsorgeld meer is om leuke dingen te organiseren. Immers een lokale ondernemer kampt met hogere kosten vanwege het winkelpand en het personeel. Wat belangrijk zou moeten zijn, is of de prijs die je betaalt een eerlijke prijs is.”

Maanlichtwandeling

Sinterklaas is vrijdagavond 1 december in het dorp. Hij start om 18.15 uur met de maanlichtwandeling vanaf het Stationsplein bij De Halte. Vergezeld van de Pietenband en een heleboel kinderen met lampionnen maakt hij een tocht naar het centrum. Op het Pauwenplein staat er nog een muzikale verrassing op het programma. De Sint en zijn gezelschap zijn tot 21.00 uur aanwezig in het dorp. Zaterdagmiddag 2 december is het tussen 13.00 en 17.00 uur Pietenfeest in de Enk. Tientallen pieten zijn aanwezig om sinterklaasspelletjes te spelen en kinderen kunnen een echt Pietendiploma winnen.