Welke gemeente is het meest toegankelijk?

ERMELO/ REGIO - De organisatie Nederland Onbeperkt en Ongehinderd organiseren de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente 2018. In de tussenstand staat Ermelo nu op de tweede plaats. Hardenberg staat op één.

Femke Halsema, Esther Vergeer en Gerard de Nooij gaven vandaag het startsein voor de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2018. Zij roepen iedereen op om te beoordelen in hoeverre hun gemeente toegankelijk is voor mensen met een beperking via www.mtg2018.nl. Voor iedereen die een lichamelijke, verstandelijke of zintuigelijke beperking heeft, is het belangrijk dat Nederland zo toegankelijk mogelijk is. Lokaal gezien doet de gemeente Ermelo er al jaren veel aan om het zorgdorp zoveel mogelijk aan te passen. Maar hoe verhoudt de toegankelijkheid van Ermelo zich ten opzichte van andere gemeenten?

Belemmeringen

,,Gehandicapten ervaren nog te veel belemmeringen om volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving,” vertelde Halsema tijdens de opening. ,,Stations zijn bijvoorbeeld vaak beperkt toegankelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn. En als je in een rolstoel zit kun je niet zomaar spontaan met de trein.” De verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente is een initiatief van de campagne Nederland Onbeperkt en Ongehinderd, een social enterprise die zich inzet voor een toegankelijker Nederland. ,,Met de verkiezing willen we gemeenten op een positieve manier aanspreken op het belang van een toegankelijke samenleving voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke en zintuiglijke beperking,” vertelt Gerard de Nooij, directeur van Ongehinderd.

Stellingen

Aan de hand van een aantal stellingen ontstaat een ranglijst. De stellingen hebben onder andere betrekking op de toegankelijkheid van het stadhuis, openbaar vervoer, sportaccommodaties en de begrijpelijkheid van brieven die de gemeente haar burgers stuurt. De vijf meest toegankelijke gemeenten van deze ranglijst worden onderworpen aan een verdiepend onderzoek. De focus komt dan te liggen op de toegankelijkheid van het vinden van werk, een geschikte woning, het volgen van een opleiding en het kunnen meedoen aan vrije tijdsactiviteiten. Meedoen kan tot en met donderdag 30 november. Enkele weken voor de Gemeenteraadsverkiezingen wordt de winnende gemeente bekend gemaakt.