Glasvezelambassadeurs gaan langs de deur

ERMELO - ,,Het kost veel meer tijd dan gedacht," verzucht Frank Swagen, één van de glasvezelambassadeurs die de afgelopen weken dag na dag en avond na avond huis-aan-huis de woningen in zijn stukje buitengebied afliep. Hij vindt het belangrijk dat er glasvezel komt in het buitengebied, maar omdat 50% van de bewoners mee moet doen om dit te realiseren en dat nog niet zo hard loopt, gaat Swagen bij iedereen persoonlijk langs. Hij doet het niet alleen, vader en zoon Bouw sjouwen heel Horst af, Wouter TImmer neemt de Nijkerkerweg voor zijn rekening en zo zijn er nog 25 anderen actief.

Het buitengebied is nog best groot, maar bij ieder huis bellen de ambassadeurs aan. Ze leggen uit dat glasvezel belangrijk is voor de school, voor de ondernemers, voor de kerk en voor de mensen zelf. Want het gaat om de toekomst, de volgende generatie. Als de mensen nu voor glasvezel kiezen, hebben de generaties na hen ook snel internet. Het gaat om de kleinkinderen en de ontwikkeling van het buitengebied. Want zeker is, dat als het nu niet gerealiseerd wordt, er nog jaren overheen gaan voordat zo'n kans weer komt. Daarom loopt Swagen vanavond langs de deur en vertelt hij bijvoorbeeld aan Tante Gijsje hoe belangrijk het is.

Leerlingen

Wouter van Nijhuis is de 60 ook al een paar jaar gepasseerd. Hij kwam naar Elementa, het IT bedrijf in de Stationsstraat in Ermelo, voor een abonnement omdat hij 't belangrijk vindt voor zijn kinderen en kleinkinderen. Zelf heeft hij al jaren analoge TV en dat kost hem niets. Internet vindt ie wel best, zo snel hoeft dat van hem niet. Hij neemt een abonnement dat hem 800 euro per jaar kost en dat doet hij alleen omdat het nu kan. Jozias de Koeijer is directeur van de Goede Herderschool aan de Zeeweg. Veel kinderen uit het buitengebied gaan er naar school en zij willen net als hun leeftijdsgenootjes gebruik maken van internet. Daarom loopt De Koeijer voor glasvezel het vuur uit zijn sloffen en is hij de voortrekker van heel wat acties in Horst en Telgt. ,,Nu doen we het met satelliet internet en dat gaat wel, maar moet je eens zien wat we onze leerlingen kunnen bieden als we gewoon normaal snel internet hebben, zoals in het dorp!"

Ontwikkeling

Wethouder Esther Heutink zegt desgevraagd dat het voor de ontwikkeling van de sociale omgeving in Ermelo van enorm belang is dat het glasvezelproject slaagt. ,,Goede verbindingen nu zijn zoals goed transport vroeger, je kunt niet zonder. " Het spant er om, 35% is binnen, nog 16% te gaan. Dat betekent dat nog 560 mensen zich moeten aanmelden voor zondagavond 3 december. Aanmelden kan donderdagavond 30 november in de Goede Herderschool tijdens de inschrijfavond. Daarnaast kan het ook bij Elementa in de Stationsstraat 60 Ermelo. De school is speciaal geopend op zaterdagmorgen van 9-12 uur, Elementa is zaterdag de hele dag open. Maar aanmelden kan ook  online via glasvezelbuitenaf.nl