Bezwaar terecht afgewezen

ERMELO – Vandaag werd door de Raad van State het Hoger Beroep, aangevraagd door de eigenaren van Texsaloon, ongegrond verklaard. Dat betekent dat burgemeester André Baars de aangevraagde ontheffing van de sluitingstijden terecht heeft afgewezen. 

De zitting van de Raad van State werd op 24 november gehouden waarna vandaag de Rechtbank uitspraak deed. Op 22 juli 2015 hebben de eigenaren van het pool-, biljart en dartcafé aan de Stationsstraat van Baars te horen gekregen dat hun verzoek om ontheffing van de verplichte sluitingstijden werd afgewezen. Zij dienden een bezwaar in welke bij besluit van 30 november 2015 door de burgemeester ongegrond werd verklaard. Vervolgens werd een en ander voor de rechter gebracht. Rechtbank Gelderland heeft in haar uitspraak van 17 november 2016 het door de eigenaren daartegen ingestelde beroep ongegrond verklaard. Daarnaast wees de rechtbank het verzoek om schadevergoeding ook af. Daar namen de Texsalooneigenaren wederom geen genoegen mee en gingen in Hoger Beroep.

Openbare dronkenschap

Tijdens de zitting van de rechtbank lichtte de advocaat van de burgemeester toe dat de afwijzing van de aanvraag hoofdzakelijk was gebaseerd op de incident die in de nacht van 4 op 5 juni 2015 hebben plaatsgevonden. Hoewel er in de periode van 9 november 2014 tot 1 november 2015 meerdere incidenten met betrekking tot het horecabedrijf en de exploitanten hebben voorgedaan die de woon- en leefsituatie in de omgeving van het horecabedrijf, escaleerde het in de nacht van 4 op 5 juni 2015. Dit werd aangetoond middels een uitgebreid politierapport. Volgens de beschrijvingen heeft de politie het horecabedrijf bezocht naar aanleiding van een melding van door het horecabedrijf veroorzaakte geluidsoverlast. De politie trof de eigenaar en zijn echtgenote buiten bij het horecabedrijf aan. De politie hield de eigenaar aan wegens openbare dronkenschap en ook zijn echtgenote ontving een proces-verbaal wegens openbare dronkenschap. Hoewel de politie om de identiteitsbewijzen te laten zien, weigerden beiden dit en begon de eigenaar naar de politie te schelden waarop deze werd aangehouden. Ook zijn echtgenote verloor haar zelfbeheersing, mengde zich in de aanhouding en sloeg een politieagent. In het politierapport werden ook nog andere incidenten vermeldt in de betrokken periode: door de politie gedane constateringen van geluidsoverlast vanuit het horecabedrijf, van overtreding van de verplichte sluitingstijden door het horecabedrijf, van de aanwezigheid van de uitbater in het horecabedrijf onder invloed van alcohol en van door hem vertoond agressief gedrag in het horecabedrijf.

Convenant

Wat voor de afwijzing van de aanvraag ook meespeelde was dat juist, twee weken eerder, op 18 mei 2015, de uitbater juist met de burgemeester, de politie, het openbaar ministerie en andere Ermelose horecaondernemers een convenant ondertekend, dat strekt tot samenwerking teneinde horecagerelateerde overlast te verminderen of te voorkomen. De Ermelose horeca-exploitant betwistte tijdens de rechtszaak de juistheid van het politierapport en dat de oorzaak van de daarin vermelde incidenten bij zijn echtgenote en hem lag. De Raad van State wees uiteindelijk het Hoger Beroep af en stelde burgemeester Baars definitief in het gelijk.