Knaagdiertje opgevangen door de Dierenambulance

ERMELO - Vanmorgen trof een wandelaar in de sneeuw in het bos een hamster in zijn hokje aan. Dit huisdier moet in de nacht van dinsdag op woensdag in het bos zijn gedumpt. ,,Zo’n diertje gaat gewoon dood, dat doe je toch niet,” reageert Jan Vonkeman verbouwereerd. Hij was vanmorgen zijn hondjes aan het uitlaten in het bos, aan de rand van Ermelo, toen hij het knaagdiertje aantrof.

Vonkeman dacht dat er een melkpak in het bos lag en wilde dit opruimen. Toen hij het oppakte, viel er zaagsel uit en daarna zag hij dat het een hokje voor een dier was. De wandelaar ging er vanuit dat het dan een dood dier zou zijn en legde het in een prullenbak. Maar juist op dat moment bewoog het dier, dat wit van kleur was. ,,Aan de grootte te zien dacht ik aan een witte rat, ik schrok ontzettend.” Het feit dat het beestje nog leefde en vluchtte ging de dierenvriend enorm aan het hart. ,,Want het heeft geen overlevingskansen met deze temperatuur.” Vonkeman vervolgde echter zijn wandeling omdat hij aan het werk moest. ,,Maar het bleef me bezig houden, dus op de terugweg ben ik opnieuw gaan zoeken. Maar ja een wit diertje in de sneeuw, dat is zoeken naar een speld in de hooiberg.”

Dierenambulance

Thuisgekomen besloot de Ermeloër toch de Dierenambulance te bellen. ,,Die zijn uiteindelijk gekomen en samen hebben we nog gezocht. Maar zonder resultaat. Toen heb ik een van mijn teckels opgehaald. Het dier is met een oog blind en normaal is hij niet heel zachtzinnig met kleine diertjes.” Maar ditmaal wist het hondje de hamster, want dat bleek het te zijn, te traceren en de Dierenambulance heeft het huisdier naar een veilige plek gebracht. ,,Het is geen groot nieuws, maar het gaat om de boodschap,” zegt Vonkeman. ,,Wie doet nou zoiets?” Ook is de Dierenambulance op zoek naar een goed adres waar de hamster goed verzorgt wordt. ,,Een warm nest,” vult de vrijwilliger van de Dierenambulance aan. De organisatie merkt dat er geregeld huisdieren gedumpt worden. Zeker als er vakanties in zicht komen. Vaak gaat het dan om konijnen, katten en honden.