GF gaat gewoon apart

ERMELO - De proef om beter groente- en fruitafval te scheiden, die in het najaar gehouden werd in de wijk West, is succesvol verlopen. Wethouder Jan van Eijsden startte de actie ‘Ik doe GF gewoon apart’ begin oktober met het uitdelen van speciale afvalemmertjes aan de deelnemers. Het doel van de proef met groente- en fruitafval was de gescheiden inzameling te verhogen, het afval hoogwaardig te verwerken en zo grondstoffen, geld en milieu te besparen. De proef liep tot eind december.

Tijdens de proef konden de deelnemers gratis hun groente- en fruitafval (GF) apart aanbieden in een speciaal keukenafvalemmertje, inclusief composteerbare zakken, in plaats van in de groene container. Het GF-afval werd vervolgens maar liefst twee keer per week door de Gresbo opgehaald. Van Eijsden is tevreden over hoe de proef is verlopen. Op dit moment verzamelt de gemeente alle resultaten. Eind januari zal het evaluatierapport klaar zijn en wordt bekeken of de nieuwe manier van inzamelen een vervolg krijgt.

 

Inwoners van Ermelo zijn gewend om het Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) in de groene container te scheiden. Echter, het blijkt dat vooral tuinafval in de groene container terechtkomt, slechts 5% procent van het afval in de groene container bestaat uit groente- en fruitafval. Er komt dus nog veel groente- en fruitafval in de grijze restafvalcontainer terecht. Volgens Van Eijsden gaat het vooral om bewustwording. Afval is meer waard dan men denkt. De meeste dingen die weggegooid worden, vormen de basis voor nieuwe producten.