Get Healthy helpt om koers te wijzigen

ERMELO - De Ermelose Rob van Schalm (55) heeft eind vorig jaar zijn koers radicaal omgegooid. Niet qua werkzaamheden, maar door te kiezen voor een gezonder leven. Hij heeft daarbij steun gekregen van Olav Pranger, personal coach van Get Healthy. De inzet is hoog, namelijk het verliezen van zo’n zeventig kilo.

Pranger zocht eind vorig jaar een nieuw, uitdagend persoon die, passend in de Get Healthy-formule, meer dan vijftig kilo wilde afvallen. Van Schalm reageerde, enigszins sceptisch op de oproep. ,,Ik ging er vanuit dat ik het toch niet zou worden.” De Ermeloër zat de afgelopen jaren, zowel zakelijk als privé, in een neerwaartse spiraal. ,,Natuurlijk heb ik zelf ook wel geprobeerd om een gezondere leefstijl aan te nemen. Ik heb vroeger altijd een sportief leven gehad.” Van Schalm was fanatiek wielrenner en sportte 2,5 uur per dag. Zijn lichaamsgewicht zat toen op zo’n zeventig kilo. Dat is in de loop der jaren meer dan verdubbeld. ,,Na mijn sportieve leven heb ik niet goed afgetraind, maar mijn eetpatroon is hetzelfde gebleven.” Daarnaast is Van Schalm een liefhebber van wijn en startte hij een klusbedrijf. Dat ging goed tot de crisisjaren. Financiële problemen waren vervolgens mede oorzaak van een echtscheiding met als gevolg dat elke structuur en regelmaat verdween uit het leven van de Ermeloër. ,,Het veroorzaakte veel stress,” vertelt hij. ,,Mijn doel om uit mijn bed te komen verdween. En langzaam kwamen de kilo’s erbij.”

Uitdaging

Inmiddels is Van Schalm gestart met sporten en gezond leven. Hij drinkt water. ,,Drie liter per dag, dat is best een uitdaging!” Hij is zich bewust dat hij een ander leven moet gaan leiden. ,,Ik ben al zes kilo kwijt,” lacht hij. ,,Mijn broek zit al los!” Toch realiseert hij zich dat er nog een lange weg te gaan is. Maar hij weet waar hij het voor doet. ,,Ik heb weer een relatie en aanstaande donderdag begin ook ook met een nieuwe baan.” De Ermeloër is blij met de kans die Pranger vanuit Get Healthy hem geeft. De mannen delen, hoe vreemd dat ook klinkt, de vechtlust. ,,Ik heb een aantal jaren geleden een ruïne gekocht in Bulgarije en heb dit eigenhandig verbouwd tot een ‘paleisje’. Toen ik daar laatst weer was, vroeg ik mezelf af hoe ik dit geflikt heb. Ik beschik over enorme doorzettingsvermogen, maar ben mezelf de laatste tijd kwijtgeraakt.” Van Schalm wil nu vooruit kijken. Hij begon zijn uitdaging op 22 december, op zijn verjaardag. ,,We zijn rustig gestart met het schrappen van het nuttigen van drank, maar nu moeten we flink aan de slag,” vertelt personal trainer Olav Pranger. De coach heeft de afgelopen jaren een aantal mensen geholpen middels een traject Overgewicht XXL. Nu focust hij zich op één persoon. ,,Zo’n traject vergt veel van de deelnemer. Rob heeft dan ook veel huiswerk meegekregen. Het is belangrijk dat hij een gezond ritme krijgt.”

Eetgewoontes

Pranger heeft, naast het bewegingsprogramma een strakke visie op voeding en hij legt bepaalde eetgewoontes ook uit aan de hand van ‘tradities’. ,,Kinderen krijgen van hun ouders vaak te horen dat ze hun bord leeg moeten eten.” Niet doen, zegt Pranger. ,,Daarmee leer je kinderen af dat ze naar hun eigen hongergevoel moeten luisteren.” Volgens de coach kan dit op latere leeftijd leiden tot overeten. Rob van Schalm verwijst vooral naar de stresssituaties. ,,Maar daar komt bij dat mijn onregelmatige leven ervoor zorgde dat ik mijn eetmomenten verplaatste naar ’s avonds laat. Ik ben een vlotte drinker, dan krijg je honger. Dus kwam er kaas en worst bij.” Daar is Van Schalm radicaal mee gestopt. Hij heeft weer een doel in zijn leven en dat geeft hem de spirit om de ingeslagen weg tot een succes te maken.