Herderin klaar voor geboortegolf

ERMELO - Vannacht is het eerste lammetje van de Ermelose schaapskudde geboren. Het is een rammetje en het heeft de naam Henk gekregen; vernoemd naar Henk Kamphorst, de aannemer die momenteel de nieuwe kapschuur bij de schaapskooi bouwt. ,,Ik vind het een hele eer," lacht Kamphorst. ,,Hij moet wel een rode stip krijgen anders kan ik hem niet herkennen in de kudde.

 

,,Henk Kamphorst is dagelijks heel druk met de bouw van de nieuwe kapschuur," vertelt voorzitter Ruud van Eijle. ,,We vonden het leuk om het eerste lammetje naar hem te vernoemen." Schaapherderin Marion Derks maakt momenteel overuren. Ze is blij dat het eerste lammetje er is. ,,Moederschaap en zoon maken het goed,” vertelt ze. ,,De geboortegolf gaat nu beginnen en dat betekent een drukke tijd." Er wordt wekenlang in ploegendienst gewerkt en ‘s nachts gewaakt tot alle lammetjes geboren zijn. De moederschapen met lammetjes worden apart in kraamhokjes gezet. Er worden zo’n 200 lammetjes verwacht bij de 175 drachtige schapen.

Bezoekers

Bezoekers zijn tijdens de openingsuren van harte welkom om bij de schaapskooi te komen kijken. De schaapskooi is niet toegankelijk, maar bezoekers kunnen wel naar binnen kijken. Ook zijn er via een tv scherm in het bezoekerscentrum rechtstreekse beelden te zien vanuit de kooi. Het terrein van de schaapskooi en het bezoekerscentrum is geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.30-16.00 uur en zondag van 12.30 -16.00 uur. In de voorjaarsvakantie, van 17 februari t/m 3 maart, is het dagelijks geopend.

Adopteer een lammetje

Het is ook mogelijk om een lammetje te adopteren. Dat kan in het bezoekerscentrum of via de website www.schapedrift.nl. Adoptie van een lam kost € 20,00. Je krijgt hiervoor een knuffeltje, geboortekaartje en een kleurplaat. Tevens worden adoptieouders uitgenodigd om op een dag foto’s te maken bij de lammetjes in de schaapskooi. De inkomsten uit deze (symbolische) adoptie dragen bij aan het behoud van de Ermelose kudde. Op zaterdag 24 maart is er de jaarlijkse lammetjesdag van 10-16 uur. Dan is de schaapskooi open en kunnen de lammetjes en moederschapen van dichtbij bekeken worden. Ook zijn er dan demonstraties schapen drijven, tal van kinderactiviteiten, een draaimolentje en huifkarritjes. De toegang is gratis.