Rechter verklaart bezwaren ongegrond

ERMELO - Het bestemmingsplan De Driesprong is in werking getreden. De rechter heeft de bezwaren van een omwonende ongegrond verklaard. ,,We kunnen nu echt aan de gang,” stelt wethouder Jan van den Bosch. Op de locatie waar vroeger de school De Driesprong stond, komen zeventig woningen.

Een bewoner van de Van Strijlandweg maakte bezwaar omdat hij bang was voor het massieve bouwvolume hetgeen tot aantasting van de zichtlijnen zal leiden. Ook is hij bang voor aantasting van zijn privacy en de bezonning van zijn woning vanwege de maximale bouwhoogte van elf meter. De bewoner kan zich niet verenigen met de wijze waarop het woonblok tegenover zijn woning wordt ontwikkeld. Verder wil hij dat het plan wordt uitgebreid met ontwikkeling van woningbouw op de locatie van een bestaande garage.

Schaduwwerking

Wat de aantasting van privacy en bezonning betreft, heeft de rechtbank in aanmerking genomen dat de woning op zo’n twintig meter afstand van de voorziene woningen staat en dat daartussen een rij hoge bomen staat die het zicht vanuit de voorziene woningen beperkt en in de huidige situatie al zorgen voor schaduwwerking op zijn woning. Gelet hierop heeft de raad zich in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat de woningen niet tot een ernstige aantasting van privacy en bezonning zullen leiden. De raad heeft ter zitting toegelicht dat ten behoeve van de inritten naar de voorziene woningen een aantal bomen dient te worden gekapt, maar dat niet alle bomen zullen worden gekapt. Nu de gemeente eigenaar is van de groenstrook, het gemeentebestuur de bomen zoveel mogelijk wenst te behouden en de gemeente het ook in haar macht heeft de bomen te behouden, bestaat geen aanleiding voor het oordeel dat de raad het plan in zoverre niet in redelijkheid heeft kunnen vaststellen.

Garage

De bezwaarmaker vindt dat de bestaande garage op de hoek van de Van Strijlandweg en de Hamburgerweg ten onrechte niet in het plan is opgenomen als woningbouwlocatie. Hij vreest dat als de locatie nu niet in het plan wordt opgenomen en voor woningbouw wordt ontwikkeld, op een later moment woningbouw, zoals hoogbouw, zal worden gerealiseerd die niet passend is bij de dan bestaande woningen. De raad heeft ook meermalen overwogen om de garagelocatie in het plan mee te nemen en er woningbouw te ontwikkelen. De eigenaar van de garage, die sinds 2010 het bedrijf exploiteert, heeft bij het gemeentebestuur aangegeven niet te willen vertrekken. De raad heeft daarom afgezien van de plannen voor woningbouw op die locatie. Gelet hierop ziet de voorzieningenrechter aanleiding het verzoek van de bezwaarmaker af te wijzen.